Медии си позволяват да изнудват с фалшиви новини. Това се посочва в отворено писмо на „ЮнионИвкони“ до медиите. В него се посочва, че в последните дни bTV е излъчила серия от репортажи, които внушават на аудиторията невярна информация и да показват кадри без съгласието на заснетите граждани, като последният сюжет е, че шофьор на „Юнион- Ивкони" в нетрезво състояние щял да управлява автобус по редовната ни линия от Лондон до София, но благодарение на будни граждани, клиенти на фирмата това не се е случило. 

Пътниците от злополучния рейс на "Юнион Ивкони" с пияния шофьор най-накрая се... 

От фирмата обясняват, че въпросният автобусът е трябвало да изпълни редовен курс по линията София- Лондон- София, като е трябвало да отпътува на 13 октомври 2018 г. от автогара „Виктория стейшън“ в Лондон в 22.00 часа местно време. Графикът за работа на екипажите предвижда Шофьор 1, който е почивал повече от 48 часа в хотел в Лондон, да управлява автобуса до Германия, откъдето да застъпят шофьори 2 и 3, които също са почивали 24 часа в хотел преди да застъпят. Шофьор 4, който е докарал автобуса до Лондон, следва да се придвижи (без да шофира) до Германия, където да почива 24 часа, от където да продължи по друга дестинация. От „Юнион-Ивкони“ отбелязват, че „будните граждани" са видели пътник с униформа на „Юнион-Ивкони“ (Шофьор 4), в когото са се усъмнили, че е пиян и въпреки уверенията на Шофьор 1 и на дежурните диспечери от Централата в София, че Шофьор 4 е пътник, който в този и следващия ден е в почивка, притеснените пътници викат полиция. Полицията констатира изрядността на документите и шофьорите и дори показва на пътниците резултата от пробата - 0,00 промила съдържание на алкохол в кръвта. Автобусът отпътува със закъснение от автогара „Виктория стейшън“, но изпълнява курса по график в пълно съответствие с българската и европейска нормативни уредби, нещо което вече е установено от контролните ни органи, коментират от фирмата и правят уточнението, че във всеки момент и във всяка крайна точка, на която и да е тяхна международна линия, разполагат с шофьор „на разположение“, който следва да обезпечи евентуален резерв при необходимост.

От „Юнион-Ивкони" посочват, че от средата на август мениджър продажби в БТВ ги оферира за реклама в медията, като в периода на „преговори“ и уточнения фирмата няколко пъти е медиен герой в подобни фалшиви новини. От писмото става ясно, че на 27 септември мениджърът продажби в бТВ изпраща до „Юнион-Ивкони" договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно, който не е подписан от фирмата.

„Резултатът е поредната порция фалшиви новини, целящи да демонизират „Юнион- Ивкони", и разбира се, сме на ясно, че ще продължат да бъдат продуцирани, за да „информират" аудиторията на „независимата и обективна, работеща в интерес на обществото българска медия" bTV“, пише още в откритото писмо.

Още един автобус „Юнион Ивкони” вози пътници със счупено стъкло (СНИМКИ) 

Със своето писмо до медиите „Юнион-Ивкони" стартира кампанията „НЕ НА РЕКЕТА С ФАЛШИВИ НОВИНИ“, като обявяват, че посредством всички техни информационни канали, включително чрез социалните мрежи и брандинг върху автобусите си, ще информират гражданите за всеки опит за изнудване от страна, на която и да е медия.

„Далеч сме от мисълта, че сме идеални. Напротив, ежедневно виждаме и се опитваме да отстраним стотици наши пропуски и грешки, но никога не сме си позволявали компромис с Вашата сигурност. Започнахме с един и благодарение на усилията на екипа ни и Вашето доверие, днес оперираме с близо 400 автобуса. Изпълняваме огромна дори за европейските стандарти задача, като годишно изминаваме 40 милиона километра и реализираме 2 500 000 пътувания с ясното съзнание, че неудовлетвореността на дори и 1% от клиентите , представлява огромна група от хора. Безплатно предоставяме социална обществена услуга под формата на отстъпки и намаления на стотици хиляди правоимащи граждани. Работим в един от най-трудните и нежелани за бизнес сектори, в който само в последните години фалираха 2/3 от операторите. С клиенти, със служители, с шофьори пред обективите на всички вас, пред медиите, включително и пред тези от тях, които в нас виждат „касичка".

А ние, трябва да си свършим работата и да осигурим спокойствието на тези хора, от които зависи сигурността Ви, защото не искаме и да помислим за ефекта от еднодневното преустановяване на обслужването ни", се посочва в откритото писмо на транспортната фирма.

От „Юнион-Ивкони" обещават да се срещнат с адвокатите си в съда с тези на бТВ, както и с тези на медиите, позволили си да разпространяват фалшиви новини и да уронват авторитета на фирмата и заявяват, че ще дадат информация за това кой, как и срещу какво мотивира някои т.н. "разследващи журналисти" да провеждат т.н. "журналистически разследвания".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!