"Бях в ситуация, в която трябва да обяснявам защо не са ме убили. Предвид ситуацията бях преценил да се погрижа първо за близките си. Никой не може да ме уплаши, като главен прокурор. Страхливият умира всеки ден, а смелият веднъж. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг. 

"В един период от време близки за мен хора бяха в чужбина. След като бях в САЩ така се промени ситуацията. И спирам дотук", сподели още той.

"Мислех, че всичко е приключило с това, но то е започвало. Сутринта си видях съобщението от лицето Борислав Боби Сарафов. Той обясни, че нямало какво да направи, нещо от рода "разбери ме" и т.м. Казах му, че нещата, които пише не са правилни. Реших, че има емоционални причини. Отварям скоби, че едва ли неговото изявление е съгласувано с вътрешните правила за медийни изяви", разказа още Гешев. 

"Вторник разбрах, че отива при Силвия Великова да уреди нещата с бананарката. Попитах как си е уредил участие при нея и той каза, че са му казали, че трябва да отиде и очаква обаждане.

Явно въпросът не търпеше отлагане. След това има едно интересно интервю, поучително. Там той казва, че обмисля дали да не иска оставката на Ясен Тодоров. Попитах го какви са причините, защото Ясен Тодоров не е направил нищо нередно. Той каза, че някой трябва да изгори или нещо такова. В сряда получих обаждане от началник на кабинета ми, че е внесъл искане за освобождаване на Ясен Тодоров поради медийни изяви, които не са съгласувани. Стигаме до четвъртък - г-жа Габриел.

Говорих много по тази тема.

Обадих се на г-жа Деси Атанасова. Познавам много политици, магистрати, хора и в това няма нищо лошо. Не е влияние да разговаряш с хора, а да се поддадеш на натиск. Стана ми ясно какво се случва. Това безпрецедентно политическо обединение и че за това са знаели малък кръг от хора, вероятно лицето Бойко Методиев Борисов и още няколко човека. В събота трябваше да съм на конференция в Порто. За да спечелиш време, защото всеки час е ценен, трябва да покажеш определени неща", разказа Гешев.

"Готов съм да си подам оставката, но ми трябва достоен "екзит", разкри той. 

"Звъннах на лицето Борислав Боби Сарафов и питах "к'во става" и той каза, че това е положението. Още от четвъртък ми беше ясно, че това е опит за овладяване от политическата мафия на съдебната власт", обясни още той. 

В събота вечерта се прибрах и получих заплашително писмо, което ще видите, че ако не си подам оставката до 10 часа в понеделник някой ще натисне копчето "ентър". Да натиска каквото иска, въобще не ме интересува. Ао искаха да овладеят прокуратурата, трябваше да изчакат да направят правителство", каза още той. 

Гешев е провел много разговори с американски магистрати, както и с членове на ВСС. Те са му звъняли да не се отказва. 

"Казвах да всички си приятели "край", в името на спокойствието. Трябваше ми време и всеки час е от значение. Един от разговорите беше с г-н Йордан Стоев, че какво е това дето сте пуснали и той ми каза: "Еми не знам, не съм го чел, дадоха ми го". Казаха ми, че е хубаво да се видим като си дойда. Казах му, че искам достоен "езкит", писах му, че се предавам 

"Няма да си подам оставката и започвам с някакви боклуци там", каза той.  

 

 

"Господ ме наказва с глупави врагове. Разговорът беше дълъг, ще го чуете. Не мога да помня подробности. Той ми обясни, че всичко се подслушва. Попитах от ДАНС ли и той каза, че сигурно се сещам. Но не се притеснявам, защото няма от какво", разкри още той. 

"Казах, че ще помоля Ясен Тодоров да си подаде оставката с ясната идея, че няма да му кажа. Сарафов ми се обади да ми каже, че сме приятели, заедно сме, прегрупираме се", сподели още Гешев. 

Той е подлъгал и лидерът на ГЕРБ, че има намерение да подаде оставка. 

"Пратих палец на Борисов и получих усмивка. Явно нещо беше весел. На мен не ми беше весело", каза главният прокрурор и показа СМС-а. 

В събота вечер той е получил обаждане от служителка, на която е предадена флашка.

"Това било гаранция, че така няма да променя решението си за понеделник и имало много други такива неща. Помолих да отвори плика и да чуе какво има. Тя каза, че това най-вероятно е разговор между мен и г-н Стоев, който тя познава от много години. Приех го като поредния опит да бъда сплашен и мотивиран да извърша това, за което ме притискат. В понеделник помолих сътрудника ми да свали записите. Помолих Сарафов да седне срещу мен и го попитах как е, той вика: "добре". "Еди кой си, би ли ми дала телефона", казах и му пуснах записа пред всички. Този запис е пуснат след като съм снел десетки разяснения и исках да го чуят от мен, а не интерпретации и лъжи", разкри той. 

"Той каза: "Не мога да слушам повече това", седя няколко минути и каза, че е помярско да се записват колеги. Да, един помяр не е записал. Той напусна не толкова щастлив, колкото бесен. Попитах всички дали някой мисли като г-н Сарафов. После излезе на брифинг да каже, че се случва заплашен от мен. Аз се чувствам заплашен от Лили Иванова. По какъв начин му е осигурена охрана, не мога да кажа, но се радвам, че Зарков го защитава. Получих обаждания от няколко журналисти и различни хора с неверни предположения. Това беше конспиративна теория", разказа още главният прокурор. 

"Надявам се човека да е притеснен искрено, а не от нещо друго, което не се е случило. В следващите дни той депозира множество сигнали", продължи той.  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук