Българските превозвачи излизат на протест срещу пакета „Мобилност“ в София и Страсбург. Протестът пред сградата на ЕП в Страсбург ще започне в 9.30 часа местно време. Превозвачите ни ще бъдат над 100, като ще ги подкрепят техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения. 

Извънредна новина преобърна драмите с пакета „Мобилност”! 

В София началният час на протеста е 12.00. Протестиращите ще се съберат пред катедралния храм „Св. Александър Невски“, а в 12.30 часа по ул. „Г.С.Раковски“ ще се отправят към сградата на Представителството на ЕК в България. В протеста ще се включат таксиметрови шофьори и представители на вносителите на тежкотоварни автомобили. В столицата протестиращите ще бъдат над 250.

Протестът в Страсбург е вторият, на който превозвачите ни изразяват недоволството си от пакета „Мобилност“. На 10 януари стотици български и румънски превозвачи протестираха пред ЕП с искане за отхвърляне на текстовете. Тогава водещата транспортна комисия отхвърли два от трите доклада по пакета. При това положение не се очакваше пакетът „Мобилност“ да влезе в пленарна зала. 

Въпреки недоволството на превозвачите и подкрепата на българските евродепутати от всички политически семейства, на 25 март беше взето решението гласуването на спорните промени да влезе в дневния ред. Гласуването на пакета се определя като прецедент, тъй като за първи път в зала влиза законодателен акт, който не е минал в ресорната комисия. Поправките по пакета „Мобилност“ са около 1600, очаква се гласуването да продължи часове. Най-ощетяващи за превозвачите ни са задължението за връщане в страната на всеки 4 седмици и забраната шофьорите да спят в кабината на камиона. 

Извънредно от Страсбург: България загуби битката за пакета "Мобилност"! 

Два гласа не достигнаха пакетът да не бъде част от гласуванията в тази пленарна сесия на ЕП преди изтичането на мандата му. Трима от евродепутатите ни не се явиха на гласуването и така с 156 гласа „за“ и 154 „против“ влизането на пакета „Мобилност“ в пленарната зала е факт. 

Стана ясно кои трима бг евродепутати са пропуснали гласуването за „Мобилност“, Бареков обясни защо не е натиснал копчето! 

Транспортният министър Росен Желязков обяви готовността на страната ни да атакува пакета, ако влезе в сила, по всички правила на ЕС. България вече преговаря с Румъния, която трябва да води триалозите по пакета „Мобилност“ по време на председателството си на Съвета на ЕС.

Настояването е да няма триалози, така законодателната инициатива да остане за следващия ЕП.

БЛИЦ припомня, че във вторник премиерът Бойко Борисов писа на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета „Мобилност“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!