Затвор и по-високи глоби за мъчителите на животни поискаха от фондация „Четири лапи”. Всеки ден в България по особено жесток начин умишлено са убивани или осакатявани десетки животни, алармираха от "Четири лапи". Сигнали за упражняван побой или убиване имало за кучета, коне и други животни.
На ден във фондацията постъпват по около 3 сигнала за издевателства. В тях се описвали животни заляти с киселина и топла вода, с извадени очи, подпалени, с откъснати опашки, отрязани уши. Имало и боеве с животни, при които се правят големи залагания. И ако някой от тези които е залагал загуби сума се случвало да отреже главата на животното. Зад инициативата за по-сериозни наказания за насилие спрямо животни ще се включат и над 120 ветеринарни клиники и зоомагазини от големите градове.
Според българското законодателство това не се счита за престъпление, макар отдавна да е доказана връзката между насилието върху животни и домашното насилие, според защитниците на животните.
Фондация Четири лапи настоява особената жестокост към животните да бъде класифицирана като престъпление в Наказателния кодекс на Република България. Освен това глобата при осакатяване на животно да е от 1000 до 2000 лева. При убийство извършителите да получават реални присъди и влизат в затвора.  /БЛИЦ