Въпросът с лечението на децата не бива да се политизира, няма да остане дете, което да бъде лишено от медицински грижи. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна, предаде агенция „Фокус“.

Той бе призован в началото на контрола да бъде изслушан за детската болница.

Призивът отправи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.
 

„Преди 10 минути отхвърлихте предложението на ПГ на БСП да бъде изслушан министърът на здравеопазването. Днес, сега в този момент, тъй като проблемът е спешен.Спешната болница за деца не работи г-жо Дариткова и министърът е тука. Вие се опитахте да го скриете, но той е тук.

Призивът ми е да дадете възможност, въпреки отказа от управляващите от ГЕРБ, въпреки отказа на управляващите от ГЕРБ да бъде изслушан министърът, да бъде запознато българското общество“, каза Свиленски.

Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че процедурата на БСП е била отхвърлена и го покани министърът, ако иска да изложи информация.
 

„Искам да се обърна към лявата страна в залата, когато идвам друг път на парламентарен контрол след тези думи, които отправихте към мен, никога не казвайте уважаеми г-н министър.

Не се обръщайте просто така, защото това не е вярно и така не го чувствате“, каза министър Кирил Ананиев.
 

„Първо искам да започна с това, че нито болницата се закрива, нито интензивното отделение се закрива - Спешният център. Този така наречен спешен център е интензивно отделение има четири легла и три медицински специалисти.

Нима една държава като нашата не може да се справи с един такъв проблем с един такъв критичен период. Разбира се, че може.

Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения“, подчерта министърът.

Той подчерта, че няма да остане дете, което да бъде лишено от необходимите медицински грижи. Ананиев отчете, че е изпратил комисия, която да направи анализ на капацитета на това отделение.
 

„Още месец май направихме среща при премиера Борисов, дойдоха представители на цялата болница, не само на това отделение. Премиерът ги попита: „Какво ви трябва, за да може да има спокойствие в болницата?“.

Те казаха:

„Искаме да получим необходимия ресурс, за да покрием необходимия ресурс, за да покрием националните заплати по колективния трудов договор“.

Стана ясно, че са трябвали 1 млн. и 700 хил. лв и правителството ги е гласувало.