Разговаряме с един от най-известните и тачени в света уролози д-р Фернандо Гомез Санча, който от години посещава и нашата страна, за да лекува българските мъже. Д-р Санча завършва медицина в Universidad Complutense и специализира урология в Университетска болница La Princesa в Мадрид и реконструктивна урология в Института по урология в Лондон при проф. Д-р Мънди. Той е съосновател и медицински директор на Института за развита урологична хирургия (ICUA) в Мадрид и пионер в работата със Зелен лазер за изпаряване на простатата (PVP) в Испания. В момента той съчетава клинична работа с академични и преподавателски дейности, активно изнася лекции и обучава други лекари по целия свят. Участва в създаването на Международен форум на работещите лазерна хирургия (IGLU). В момента е ръководител на отделение Урология и роботизирана хирургия в клиника CEMTRO, както и ръководител на операционния екип на столичната Хил клиник. Носител на редица отличия и награди, автор на десетки медицински публикации.
- Д-р Санча, премахването на увеличена простатна жлеза е често налагаща се операция при много мъже. Бихте ли споделили своя опит за най-успешните и щадящи пациента методи?
- Доброкачествената хиперплазия на простатата е проблем, който физиологично възниква при голяма част от мъжете над 60 години. Преди години единствената възможност беше отворената операция - изключително травматична и болезнена за пациента. Поради пълната упойка, която се изисква за операцията, тя беше неприложима при пациенти с диабет или сърдечни проблеми. Отворената операция е най-инвазивният метод, който носи опасност от кръвозагуба, изискваща кръвопреливане, дори може да доведе до летален изход.
Друг способ бе трансуретрална резекция (ТУРП) на аденома. Тя беше традиционно прилагана, въпреки че хирурзите отчитаха многото несъвършенства на метода. На първо място ТУРП може да се прилага при по-малки аденоми на простатата. И след това, длъжни сме да споменем, че по данни на Европейската урологична асоциация при ТУРП се наблюдават нежелани усложнения като инконтиненция (изпускане на урина), еректилна дисфункция (при седем на всеки сто мъже), кръвозагуба и съответно кръвопреливане, а често и стриктура на уретрата (при приблизително 4% от пациентите). Въпросът е информирани ли са мъжете за рисковете преди да се подложат на лечение! Важно е пациентите да знаят каква медицинска процедура избират и дали тя е най-модерното, ефективно и щадящо лечение. 
Без съмнение световната урологична общност признава лазерните операции за възможно най-подходящ и добър за болните метод. В Хил клиник разполагаме, единствени в България, с трите основни лазера в урологията: Зелен, Тулиум и Холмиум, като последният е една от най-новите разработки, усъвършенствани след години изследователска дейност. За нас е улеснение да разполагаме с такава уникална техника. Другото ни огромно предимство е опитът. Аз самият съм извършил над 12 000 лазерни операции на увеличена простата, над 3 000 от тях тук, в Хил клиник. 

Какви са преимуществата на лазера пред класическия хирургичен подход, четете в най-полезния сайт Zdrave.to