Ваксините са по-важни от колективния имунитет. Това не е грип, а вирус, който се държи по по-различен начин от познатите ни инфекции. Малкият брой болни и починали у нас от коронавирус може да се обясни с по-ранното влизане на карантината.

Това смята председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, пише News.bg. 

"Предварителните данни от други държави показват, че колективният имунитет няма много значение при тази инфекция, тоест смъртността все още е висока. Единственият вариант е да се търсят ваксини и дотогава да сме в период на изчакване", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR той.

По думите му трябва да пренастроим ритъма си към по-различните нови условия.
"Лечение значи да имаме препарат, който мори вируса. Българите заболяват по-малко, защото доста рано влязохме в карантина. Испанският грип е върлувал в продължение на 2 години и втората вълна е била най-смъртоносна", категоричен бе д-р Хасърджиев.
 Припомняме, че проучване показа връзка между смъртността от COVID-19 и масовото ваксинирали с БЦЖ. 

Страните, които са ваксинирали масово с Bacillus Calmette-Guérin (БЦЖ) срещу туберкулоза, имат смъртност от новия коронавирус (COVID-19) почти шест пъти по-ниска от страните, в които не използват БЦЖ ваксината, показва ново проучване, цитирано от "Дейли мейл".

БЦЖ ваксината е изобретена преди век и дава имунитет срещу туберкулоза - бактериална инфекция - но се знае, че има и други ползи от нея.

Предишни проучвания са установили, че хора, които са били имунизирани с въпросната ваксина, имат подобрена имунна система и са в състояние да се предпазят от инфекция.

В същото време обаче, производителят на БЦЖ ваксината предупреди, че имунизацията сега е опасна.
Категорично не трябва да се прави масова имунизация с ваксината срещу туберкулоза, т.нар. БЦЖ ваксина сега.
Това заяви на брифинг в Министерски съвет д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "Бул Био", именно която произвежда БЦЖ (BCG) ваксината.

Кофинов подчерта, че все още не е доказано и е само предположение, че наличието на такава ваксина дава някаква протенция от коронавирус. Наблюденията са още в много начален етап. Ваксината предизвиква специфичен клетъчен имунитет спрямо туберкулозни бактерии е неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания, подчерта Румен Кофинов и повтори: "Но не е доказано за коронавирус."

Масова имунизация в имунизационни сесии означава и масово струпване на хора, допълни Румен Кофинов, а именно това е опасното в момента.

Кофинов подчерта, че все още няма категорични научни доказателства за действията на ваксината.
Ваксинираните може би са протектирани, предпазени в някаква степен от заболяването. Наблюдават се по-малко случаи на болни и най-вече по-малко смъртни случаи в държави, които са провеждали системна имунизация.