Всяка държава взима мерки в съответствие със спецификата на епидемията. Когато предаването на вируса започне да нараства до много високи нива, тогава се налага затваряне. Това заяви в предаването "Още от деня" епидемиологът д-р Петър Марков, който живее в Лондон.

По думите му вирусът се предава бързо и безсимптомно. Това прави трудно овладяването му.

„Няма доказателства, че вирусът е станал по-малко смъртоносен или по-малко заразен. Това е нов вирус и ние знаем малко за него. Това е патогенен вирус, не е точно грип. Той протича толкова тежко, както грипа, но и много се усложнява“, подчерта Марков.

"Колективен имунитет има. Това е много важен механизъм, по който работят ваксините. Когато сте ваксинирали много хора и повечето са резистентни, вирусът няма къде да отиде. Тогава и неваксинираните хора ще са защитени", обясни епидемиологът.

"Антителата са само един от начините за защита. Те често намаляват сравнително бързо след прекарана инфекция. Прекратяването на разпространението на болестта сред хората може да се постигне чрез различни способи, като поставянето на маски и дистанцията.

Маските са най-евтината бариера между вируса и хората. Специфичното за България е, че смъртните случаи на глава от населението растат много бързо", коментира още Петър Марков.

Следващото лято е най-вероятно вече да има ваксина срещу COVID-19. През следващата зима вече ще сме по-подготвени за вируса, прогнозира той.