Идва зимата и ще се увеличат болните. Искаме да ходим нормално на работа и децата ни да ходят нормално на училище. Трябва да можем да изпратим пациента на тест, за да можем да лекуваме и да можем да карантинираме при необходимост.


Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на БЛС, в ефира на Нова телевизия.

"Общопрактикуващият лекар проследява лечението и състоянието на пациента, който е с COVID-19 и се лекува вкъщи.  Не взимаме дори и една стотинка за това, също така си купуваме и предпазните средства.

Държавата ни казва, че ние сме частници и трябва да си ги купуваме сами. Отношението към нас е малко странно. Ако погледнете - двама от загиналите лекари от коронавирус са били общопрактикуващи лекари", заяви още тя.

"Ние работим на това, че сме призвани да помагаме. Но това не може да закупи маски, стерилизатори, лампи, дезинфектанти и ръкавици. Обръщаме се към Министерството да се осигури някакъв тест, какъвто те преценят,  към който да насочваме пациентите", призова д-р Николова.

"Например детето ви вдига температура и родителят го взима и го води при личния лекар и от там нататък какво - ние не можем да назначим изследване, за да знаем как да го лекуваме това дете. Трябват ни точни и ясни критерии", каза още лекарката.