"Основното, което искаме да кажем, е, че има генеричен план, който касае всички пандемии. Ако се появи конкретен ген, се получават всичките му специфики и се вземат конкретни мерки и се разписва план поотделно", обясни доц. Кунчев. 

"Този план дава основните насоки и точки. Трябва да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, нормално функциониране на държавата и ключовата инфраструктура от жизненоважно значение и стигнем до комуникационната стратегия и ключовото послание към хората. Със сигурност след нова година ще започнем имунизация. Представете си, че ще има хора, които ще кажат, че не вярват във вируса и няма да се имунизират. Как да предпазим населението, при положение, че поне 60% от населението трябва да бъдат ваксинирани, за да има ефект. 

Няма гаранция с какво ще се сблъскаме. Затова политиката на всяка една страна е да изгражда една такава генерична готовност, за да може да се реагира навреме на всяка една заплаха. Живот и здраве, след Нова година ще започнем имунизацията, каза още Кунчев. 

Във връзка с имунизацията, до четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу к-19. Този национален план ще бъде представен на следващото заседание на МС за утвърждаване. Днес бе определен председателя на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините.

Той е професор д-р Красимир Гигов, генерален директор на Червения кръст и главен координатор на експертния съвет по медицина на бедствените ситуации, съобщи проф. Костадин Ангелов. 

Продължава да съществува усещането, че ваксините ще бъдат наложени по някакъв начин. Не, те ще бъдат доброволни. Всеки българин, който пожелае да се ваксинира, ще има възможност да го направи. Това ще бъде безплатно. 

Всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу К-19, ще получи такава ваксина, каквато пожелае. Ваксините, който ще дойдат в България и ще бъдат такива, каквито ще пристигнат във всяка една друга европейска държава. До края на тази седмица ще оборудваме с фризери, достатъчни, за да получим първата пратка от така наречената фризерна ваксина на "Пфайзер". Ще бъда разположени в няколко места на държавата. Като начало в София и Бургас, каза още министърът на здравеопазването. 

"Защо мислите, че има някаква скрита заболяваемост за това, че не са приравнени бързите с PCR тестовете? Никой никъде не е казал, че за да се потвърди диагнозата, трябва да има PCR тест. Ако ми посочите една държавата в света, която да ги е приравнила, но такава няма", обясни доц. Кунчев за бързите тестове.

И допълни, че този план е бил поискан от Народното събрание, а в него няма включени никакви финансови разчети. 

"Към настоящия момент отпуснатата сума за борба с коронавируса минава 2 млрд. лв. Като само сумата за служители на първа линия вече достига 80 млн. на месец, ако така продължават тенденциите, в началото на януари да надминем 100 млн. на месец", съобщи малко финансови данни проф. Ангелов и така хвърли повече яснота колко до момента ни е струвала борбата с китайския вирус.

"Аз предлагам тогава, когато представим плана за ваксиниране, да отговорим на всичките ви въпроси. Мисля, че това ще стане до края на седмицата, най-вероятно в петък. Всеки български гражданин ще има достъп до ваксини както в Германия, Испания, Италия, достъпът ще бъде до същите ваксини, каквито в тези държави, затова осигуряваме от всички достъпни ваксини в количества и след подписване на информирано съгласие, ще проведем кампания и хората ще изберат коя ваксина да приложат", отговори проф. Ангелов на въпрос за ваксините и ваксинирането на населението.

Ангелов коментира и разработването на българската ваксина срещу к-19. 

"Информацията, с която разполагам, знам, че тя се работи от екип на БАН. Не мога да ви отговоря кога и как тя ще бъде готова. По отношение на инвестинцията за хладилниците в момента се подписват договорите с фирмите, които имат такива хладилници в наличност. Дозите ваксини, които очакваме да дойдат, ще бъдат най-вероятно в края на тази година, с още по-голяма вероятност началото на следващата година", изтъкна повече за ваксините проф. Ангелов.

"С недобро чувство забелязвам как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър за събирането на хора по различни поводи. За мен е важно това, че ние сме дали тази рамка, а ако някой се опитва да надскочи заповедта, сигурен съм, че могат да се намерят начини тя да се надскочи.

Много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната. Пращайте ни сигнали, където смятате, че има нарушаване на мерките.

По отношение на спорта сме изключително толерантни, затворили сме обектите там, където експертите са преценили, че са потенциално опасни", оплака се проф. Костадин Ангелов от хитростта на разни недобросъвестни елементи, които се опитват да хитруват и заобикалят наложените до 21 декември мерки.

"Наблюдаваме лек ефект от мерките, ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия кои да са първите неща, които ще започнем да отваряме. Открехвам вратата - това ще са детските ясли и градини", предупреди здравният министър.

"Когато дойде ваксината и се разпространи в хладилната мрежа, една седмица след това ще може да започне ваксинирането. Винаги, за всяка една ваксина, човек трябва да бъде здрав и затова ваксината ще се поставя от лекари. Да, личните лекари ще участват в нея. В самото начало на ваксинирането личните лекари няма да участват, тогава ще участват лекарите в болниците", обясни обширно как ще става ваксинирането след пристигането на ваксините у нас.

"Антигенните тестове не влизат в статистиката, която се представя всяка сутрин. То е ясно като слънцето", върна се отново на темата за бързите антигенни тестове министърът на здравеопазването.