Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив, съобщава БНТ.

Лошо: Петорен скок на заразените и още жертви на К-19 у нас към 7:00 на 9 юни


Той обясни, че извънредните мерки трябва да останат заради драстичното повишаване на броя на заразените с коронавирус през последните две денонощия.

"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да остане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", обясни здравният инспектор.

Официално: Ето къде е най-голямото огнище на К-19 у нас, довело до петорния скок на заразените

Според него обаче няма нужда от пълна блокада на населени места нито от повторно въвеждане на задължително носене на маски на открито.
Доц. Кунчев потвърди, че работници в предприятието за детски играчки в Доспат са се опитвали да прикрият симптомите си от страх да не загубят работата си.

Той изрази мнение, че засега няма причина да очакваме втора вълна на заразата, тъй като огнищата все още са дифузни. Здравният инспектор се надява новите мерки да пресекат разрастването на епидемията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!