По собствено желание започва работа в COVID отделението на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, пише burgas24.bg.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е говорил с инфекциониста с мотива, че всеки лекар трябва да се включи в борбата с болестта.

"Сам поисках, защото трябва да се променят нещата по мерките на изолация. Нещата могат да се правят по много прост и лесен начин. Всичките тези мерки със забулвания са безсмислени. Трябва да се действа по същия начин с всяка една остра респираторна инфекция, както беше с епидемията от свински грип".

Мангъров обеща, че той и неговият екип ще спазват всички противоепидемични мерки, които са наложени, но изтъкна лаконично, че "ще се опита да промени нещата малко отвътре“.

По думите му част от пациентите по болниците биха могли да се лекуват в домашни условия и че единственият смисъл за влизане на болницата е ако някой има нужда от кислород.

"Всички изменения на скенери и рентгени са с характеристиката на вирусната инфекция. Разликата е, че при другите вирусни заболявания има остра симптоматика около 4-5 дни са остри, а цялата инфекция трае 7-10 дни.

При коронавируса в 80 на сто няма симптоми, но останалите симптоматични случаи острата фаза е между 13-15 дни, около две седмици. Това е периодът на задух, болки на мускули, температура, умора", посочи той.