Продължава предварителните прегледи на "Новавакс", "Кюрвак" и руската ваксина. В момента все още се оценяват предклиничните данни. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб шефът на Ангеницята по лекарствата в България Богдан Кирилов. 

"Вчера ЕМА предостави информация от анализа, който беше извършен по отношение на сигнал, който се разглежда за много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити. Това са изключително редки лекарствени реакции при прилагането на Оксфордската ваксина", обясни той. 

"Има две специфични състояния, които са идентифицирани - тромбоза на мозъчен венозен синус, а другото е при вена, която се намира в коремната област. Честотата е изключителна ниска, около 3 на един милион ваксинирани лица", добави той. 

По думите му според ЕМА съотношението полза-риск на ваксината е положително и тя може да бъде прилагана.

ко лице, при което е приложена ваксината, има симптоми като главоболие, задух, болки в гърдите или корема, подуване на краката или размазано виждане, задължително трябва да се консултира с медицинско лице", категоричен е Кирилов, добавяйки, че проучванията в тази насока ще продължат. 

Експертите от ЕМА не препоръчват специфична профилактика, ако вече имате поставена такава ваксина. "Трябва да се наблюдават за тези симптоми ваксинираните лица и, ако те са налични, да бъде потърсена медицинска помощ", каза той. 

"Ваксината "АстраЗенека" трябва да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Всеки лекар в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и не трябва да прилага този продукт в тази възрастова група, ако те са налични", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!