На 29 май в храма Света София в Истанбул ще бъде изнесена колективна мюсюлманска молитва Фетих сюреси-Сурата на завоюването. Събитието е посветено на годишнината от отвоюването на Константинопол от войските на султан Фатих Мехмед Хан, наречен Завоевателя.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в изявление пред националните медии след състоялото се днес няколкочасово заседание на кабинета, посветено на инициативите за нормализиране на положение във връзка с епидемията COVID-19.


Ердоган посочи, че молитвеният обряд в Света София ще бъде част от програмата за отбелязване на годишнината от отвоюването на Истанбул, както и за почитане паметта и делото на султана Фатих Мехмед.
От миналата година част от пространството на Света София се ползва за молитвени обреди от мюсюлманите.

В същото изявление Ердоган обяви новите инициативи, насочени към премахването на ограничителните мерки, предприети през месец март заради епидемията на коронавируса, които се очакват с нетърпение. Новината е, че от 1 юни се отменя забраната за пътуване между градовете и се възобновяват междуградските автобусни превози. Служителите в обществения сектор,които не работеха или работеха дистанционно от 1 юни се връщат на работа.

Също от 1 юни възобновяват работата си ресторантите, кафетериите, крайпътните съоръжения, басейните, минералните бани. Те ще бъдат отворени до 22 ч. От 1 юни се отварят детските градини. Отварят се също и плажовете, парковете, градините, спортните площадки и заведенията в тях. Собствениците на частни фирми, магазини, ресторанти и т.н., които са над 65 г. и поради това им беше забранено да излизат навън, се завръщат на работа.

Продължава се забраната за излизане навън на възрастните над 65 години. Те ще имат право да излизат от къщи в неделя, от 14 до 20 ч. Подрастващите под 18 години ще имат право да бъдат навън в сряда и петък от 14 до 20 ч.

Президентът предупреди,че в зависимост от ситуацията с COVID-19 мерките може да бъдат променяни. В същото време той подчерта, че носенето на защитни маски, спазването на социална дистанция и хигиенните мерки остават като най-важните елементи в процеса на нормализация.