Четири са вече жертвите на COVID-19 у нас. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.

От думите му стана ясно, че броят на заболелите е 313, като само в София те са 200. 

Шефът на ВМА от седмици е натоварен с тежката задача да обяснява и призовава на хората какво върши държавата, за да спре разпространението на коронавируса.

Той бързо се превърна в любимец на хората. Във "Фейсбук" ликът на ген.-майор Мутафчийски се разпространява с пълна сила, а любопитни колажи с генерала се споделят от хиляди българи. В тях се акцентира на забраната на генерала да се излиза навън.

В тази връзка любопитна ситуация се разигра на брифинга тази сутрин, когато журналист заяви, че хиляди наши студенти се готвят да заминат на бригада в САЩ, на което проф. Мутафчийски отвърна в свой стил: "Не, не се готвят да заминават"! Реакцията му предизвика смеха на събралите се репортери в залата.

На въпрос дали има достатъчно подготвен персонал за обслужване на интубиращите апарати, той заяви: "Всяка една болница ще отдели обособени отделения за гледане на коронавирус инфектирани, както и реанимационни легла. Една много голяма част от усвоения бюджет на Здравната каса е за т.нар. интензивни процедури. Ние призоваваме да се отдели от капацитета на болниците за т.нар. реанимационни легла.

Освен това става въпрос и за брой персонал, който се занимава с всичко това. Онзи ден ние докладвахме - над 7400 легла са в България подготвени от всички болници, от които над 1470 са реанимационни легла - осигурени със заявен персонал".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!