На 7-дневна база нещата не стоят толкова оптимистично. Средната заболяемост е 216 на тази база. Но в цяла Европа и в света отчитането става на 14 дневна база, така че имаме още седмица, за да се прецени. Последните три дни има признаци за експоненциално нарастване с 26% от миналия четвъртък. 57 % на базата на 2 седмици преди това. Това заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Смъртността се задържа, дори бележи спад със 7%, сега е 7,1 на 100 хил. души преди 2 седмици беше 8,5% на 100 хил. души. По отношение на хоспитализациите 47% са заетите легла, има неравномерност. Засега се пълнят болниците от пациенти, които са се насочили към тях по някаква лична причина – ВМА, Пирогов, Окръжна болница, но има легла в другите болници", отчете той.

"51% е заетостта в интензивните отделения, има ръст с 10% на седмична база", посочи негативна тенденция ген. Мутафчийски.

По думите му 12 300 души са ваксинирани във ВМА от началото на ваксинационната кампания.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че временно ще бъдат преустановени зелените коридори заради липсата на ваксини.

"Очакваме доставка в събота. Бяхме посъветвани да държим връзка с шофьорите на камионите. Поели сме ангажимент към общопрактикуващите лекари те да получат 50% от тази доставка. Очаквам нещата да се нагодят. Намалените дози по месеци са такива, че представляват 40 % от количествата, които сме поискали", заяви проф. Ангелов.

По думите му светлината в тунела е ваксината на Янсен, която очаква съвсем скоро одобрение.

"Към момента за ден-два ще имаме затруднения. За днес имаме 35 000 ваксини разпределени в страната, т.е. като дойдат ваксините в събота, се надявам да задържим този темп".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!