Простатната жлеза започва да притеснява мъжа в зряла възраст и превръща уринирането в кошмар. Оплакванията се засилват с времето - многократни нощни ставания, които разбиват съня, напрежение и болка, слаба и накъсана струя. Уврежда се функцията на пикочния мехур и на бъбреците. Посещението в урологичния кабинет е неизбежно.

Отлагането на лечение може да доведе големи неприятности, включително и нужда от носенето на постоянен катетър. 

Как се лекува увеличената простата?

Билките рядко помагат на пациенти, които страдат от ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза). Освен различни хранителни добавки мъжете често опитват медикаментозна терапия, но при липса на ефект рано или късно се препоръчва операция. 

Защо мъжете се въздържат от операция? 

В България стандартната интервенция при по-малки жлези е ТУРП, а при по-големи простати - класическа отворена операция. Първият вариант не гарантира, че след няколко години жлезата няма отново да се увеличи и симптомите пак да са налице. Това е нежелан резултат и много мъже се отказват от лечението поради неговия временен ефект. От друга страна, вторият вариант - класическа отворена операция при големи жлези, носи риск от кръвозагуба, трудно зарастване, залежаване, прекъсване на сексуалната функция, поява на “неволно изпускане” на урина.

Как могат да бъдат преодолени неудобствата на тези методи, четете в най-полезния сайт Zdrave.to