Хърватия отмени ограниченията за влизане в страната на граждани на десет държави от ЕС, които преди това са били в сила във връзка с борбата с новия коронавирус. Това обяви на правителствено заседание премиера на страната Андрей Пленкович.

"Гражданите на Австрия, Унгария, Германия, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония имат право да влизат в страната", подчерта премиерът.

"Според нашия анализ и епидемиологични сравнения на настоящите ситуации, това са страни, в които има напредък (в борбата срещу разпространението на коронавирус), подобен на хърватския или тенденциите са такива, че можем да вземем такова решение и да го позволим с подходящи епидемиологични препоръки и с помощта на специално приложение (информиране на туристите за правилата за влизане), което вече е създадено, пристигането на граждани от тези страни през туристическия сезон ", обясни Пленкович.

Според ръководителя на правителството, тъй като ситуацията се подобрява, целевата група държави, от които ще бъде възможно да се стигне до Хърватия, ще се разшири.

Първата коронавирусна инфекция в Хърватия беше потвърдена на 25 февруари. Към днешна дата в страната са регистрирани 2245 случая, 2 051 души са се възстановили, 102 пациенти са починали.

От 27 април в страната постепенно се намаляват карантинните ограничения. Възобновена е работата на обществения транспорт, библиотеки, музеи, пазари, магазини, включително магазини за дрехи. На 4 май националните органи пристъпиха към изпълнението на втория етап, в рамките на който дейността на обществените и частните здравни системи беше напълно възстановена. При стриктно спазване на епидемиологичните мерки се отвориха салони за красота и фризьорски салони. На 11 май стартира третият етап на облекчаване на ограниченията: кафенета, ресторанти и търговски центрове, отчасти училища и детски градини, възобновена бе работата на междуградския автобусен и въздушен транспорт.