В болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти, защото има сериозна стигма в обществото. За този проблем призна д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация пред bTV, след като стана ясно, че е отказано лечение на пациент, който е ХИВ-позитивен.
 
Мъжът се нуждае от операция – има изкривяване в областта на носа, което му пречи да диша.

Пробив - втори човек бе излекуван от ХИВ
 
Вече е изпратил запитвания към десетки болници, но от половината получава отказ, а останалите – мълчат.
 
Болниците в страната, в които могат да се лекуват ХИВ-позитивните са пет, а пациентите – над 3100. На тези места се проследява състоянието им и се регулира терапията. В случай на друго заболяване, пациентите търсят специалисти. Но често получават отказ, въпреки законите.
 
По-рано през май тази година мъж с ХИВ вече почина, след като няколко болници отказаха да го лекуват.
 
Според д-р Хасърджиев тази инфекция вече е напълно лечима.
 
„Хората, които са на терапия, са с неоткриваем вирус, те не могат да инфектират нито медицински персонал, нито сексуалните си партньори. Те са напълно нормални хора, които не се различават от всеки друг човек“, обясни още лекарят.

350 долара струва изследване на генома
 
„Няма разлика дали човек е инфекциозно болен или не е, предпазните мерки са едни и същи при лечение, ако медицинският персонал спазва правилата, които така или иначе трябва да спазва, няма никакъв риск за тях“, увери д-р Станимир Хасърджиев.