Започна извънредният брифинг на министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Щаба в Министерския съвет.

"Взехме решение на правителственото заседание за удължаване на противоепидемичните мерки и обстановка с 2 месеца до 31 януари", поде здравният министър и добави:
 
В тази връзка въвеждаме следните мерки, считано от петък до 21 декември 2020 година:
 
"Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции - както учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ве, детски градини и ясли", каза той.

"Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция", каза той.

Здравният министър взриви страната с тези думи!

"Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души", каза той.

"Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях", каза той.

"Магазините в кварталите продължават да работят, но се преустановяват екскурзиите", каза той.

По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера. 
 
 

БЛИЦ припомня, че нови 4 382 случая на коронавирус са установени в България.

Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа се е увеличил драстично спрямо понеделник, когато те бяха 3 146.

В неделя също бяха по-малко - 1 123. Необходимо е да се отбележи за сравнение, че направените PCR теста във вторник са били 10 474, докато в понеделник бяха 7 244.

Лошите новини не свършват дотук. За съжаление през изминалите 24 часа има 157 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Това представлява втори пореден ден с голям брой починали.

Така общият брой на жертвите става 3 226.

Припомняме, че вчера бе регистриран нов черен рекорд по брой починали в страната ни за денонощие - 189.

За последните 24 часа излекуваните са 1 876. Преди дни заболелите у нас вече преминаха тревожната граница от 100 000 и вече достигнаха 129 348, активните случаи са 86 020. Излекуваните общо са 40 102 души. Хоспитализирани са 6 365 души, 392 са в интензивно отделение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!