ООН призова правителствата на всички държави да предприемат спешни мерки за създаване на нова икономика и увеличаване на работните места след глобалната пандемия на коронавирус.


Това се посочва в доклад, публикуван в понеделник от водещата международна организация „Пътна карта за незабавен социално-икономически отговор на COVID-19“.

"Няма да се върне към" старата нормалност ", правителствата трябва да действат, за да създадат нова икономика и повече работни места", казаха от ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи доклад, анализиращ основните социално-икономически заплахи във връзка с разпространението на COVID-19. „Един от ключовите компоненти на работата на ООН е спасяването на живота, защитата на хората и създаването на по-добри условия за обществото, след като Световната здравна организация спонсорира отговор на заплаха за здравето“, заяви генералният секретар в понеделник.

Организацията на обединените нации определи три „крайъгълни камъка на отговора“. Първият е работата на Фонда за реакция на солидарност (създаден през март по инициатива на СЗО за финансиране на борбата с коронавируса) в борбата с инфекцията под контрола на фондацията на ООН и швейцарския благотворителен фонд за премахване на непосредствена заплаха за здравето на хората.

Вторият е изпълнението на плана на ООН за глобален хуманитарен отговор на пандемията. И третия е изпълнението на плана на ООН за социално-икономическо възстановяване.

Руснаците ще трябва да променят начина си на живот след края на пандемията на коронавирус, казва Дмитрий Абзалов, президент на Центъра за стратегически комуникации. 

Нова „нормалност“ очаква жителите на страната. Гражданите ще трябва да продължат да се придържат към принципа на социалната дистанция. Точно към този принцип се придържат жителите на китайския Ухан, който миналата есен стана център на огнището на COVID-19. И сега няма нито един пациент с това заболяване.

"Какво се случва в Ухан? Там бяха открити заведения, които в момента са с 50 процента по-малка посещаемост, въпреки факта, че всички ограничения вече са премахнати. Знаете ли защо? Хората взимат храна със себе си и ядат у дома, защото са свикнали с това", каза експерт. 

По-рано подобна гледна точка изрази и Анна Попова.

„Трябва да се подготвим и вече е очевидно, че сега ще имаме нова„ нормалност “. Ще трябва да променим навиците си“, каза Попова.