Отпуската ми е разписана и празните куфари ме чакат да сложа в тях няколко килограма добро настроение, стотици усмивки, една слънчева шапка, пропускаща намигванията на слънцето, джапанки, които да вървят само по пясъка и една специална кутийка, в която съм сложила свидно опаковани в целофан капчици надежда. След като вече няколко пъти отпуската ми се проваля (както на стотици други хора тази година), се надявам този път да успея да сменя хоризонта и да чуя разбиването на вълните на брега. Надявам се, че поне за няколко дни ще успея да избягам от страховете, от собствените си нагнетени притеснения, от суматохата на ежедневието, от високите очаквания, които сама си поставям. Затова тази кутийка надежда ще подредя най-прилежно, най-внимателно и ще се постарая да не я разочаровам, защото какво по-лошо от една сърдита, разчорлена надежда, която е изгубила принадлежността на стопанина си.

Но въпреки оптимистичния план, който разписвам в мислите си, усещам, че някаква упорита буца е заседнала в гърлото ми и не ме пуска. Много ни се струпа на нас – човеците през последните месеци. Облада ни много паника, несигурност, стрес, тревога, които продължават макар и по-леко да витаят из облаците и да надничат от всеки ъгъл. И хората, като че ли станаха по-раздразнителни, по-сърдити и ядосани. Като че ли страхът в тази кризисна ситуация оконтури и направи по-ярки всички прикривани досега емоции. Искахме да видим в тази пандемия уникалния шанс да се наслаждаваме един на друг и на настоящето. Вместо това тя ни даде неподправеното усещане за несигурност. И сега всички без значение на коя страна са, без значение дали вярват или не в съществуването на този вирус, всички живеят в страх за бъдещето – икономическото, политическото, в бъдещето на живота изобщо. И колкото и да ни се иска да затворим очи и да се направим, че това не съществува, едва ли неглижирането е най-добрият отговор.


Освен нажажената пандемична и политическа обстановка, високите температури също допълнително изострят сетивата ни

и изкуствено увеличават интензитета на емоциите ни, придават им по-ярки окраски и всичко ни се струва по-значително, по-важно, по-страшно, по-голямо и по-силно. Страстите се нажажават право пропорционално с повишаването на температурите. И това никак не е случайно.

Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят е дълъг и се увеличава слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Но защо всъщност това е опасно и какво се случва с организма при тези температури?

Под въздействие на високите температури кръвоносните съдове се разширяват. Това автоматично забавя кръвообращението и до мозъка не достига достатъчно кислород. Това ни кара да се чувстваме леко замаяни, да губим равновесие и почва под краката, често да усещаме главоболие, да ни причернява и да ни се струва, че ей сега ще се строполим на земята. Сърцето, обаче, тутакси търси да компенсира това и веднага забързва своя ритъм, за да подобри кръвообращението и да опита да набави нужния на мозъка кислород. Усещаме силно сърцебиене, съпроводено с изпотяване и илюзията, че не можем да дишаме. И всичко това от някакви 35-37 градуса.

Високи температури, пандемия, икономически колапс, политическа криза – мога да избера толкова много неща, за които да се тревожа точно сега и всичко ще бъде важно и значително, заслужаващо моето внимание.

Може би точно сега ще избера нещо друго и ще добавя още нещо в багажа си – глътка спокойствие от природата - една кутийка Bland.

Така ще забравя за безпокойството и натрупаното напрежение. Ще се отпусна и ще се насладя на ваканцията!

Bland е уникален 100% натурален, висококачествен продукт, съдържащ екстракти от маточина, лавандула и ашваганда.

Билката маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресия и меланхолия, премахва стрес, напрежение, страх и безпокойство. Маточината действа успокояващо и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Прилага се срещу нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland се препоръчва от специалистите при стрес, безпокойство, тревожност, депресивни състояния и главоболие от напрежение! Изключително подходящ е при състояния на сърцебиене и задъхване от учестен пулс, предизвикан от високите температури. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост! Bland може да се приема продължително време. Можете да го намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на този линк: https://botanic.cc/products/bland/

Лятото е време за релакс и за добро настроение, за нищо повече!

Бояна Николова - Консултант от Botanic