Мултисистемният възпалителен синдром е всъщност т.нар. „дълъг COVID” и реално представлява процеса цитокинова буря. Това заяви проф. Иво Петров в ефира на Нова телевизия. Той уточни, че това е в графата "изключително редки случаи".

От общата смъртност на COVID-19 0,003 и 0,006 процента се пада на детската смъртност – под 21 години. Никой не е казвал, че децата не се засягат въобще – много рядко, но има и такива случаи, посочи той.

Мултисистемният възпалителен синдром при децата води до миокардит и шок синдром. Това се случва седмици след активната фаза на вируса. Проф. Иво Петров посъветва всеки, прекарал коронавируса, да отиде на профилактичен преглед при кардиолог.

Той предупреди, че по-рядко е възможно да се появят проблеми със сърцето без симптоми – но нормалното е да има тежест и болка в гърдите, умора. В последните 5-6 месеца наблюдаваме обратен процес – при правилно лечение измененията във вътрешните органи са обратими, заяви лекарят.

"Процесът е обратим, защото става въпрос за тромбоза. Да се дават безразборно лекарства е грешка – има точно определени лекарства за всяка фаза на COVID-19, посочи проф. Петров.

Той призна и, че си е сложил ваксина срещу коронавируса. "Категорично ваксините не крият риск при сърдечно-съдови заболявания или стенд, добави лекарят.