Проф. Тодор Кантарджиев разкри по време на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, че има много голямо значение по какъв начин човек се е заразил с коронавирус.

"Заболяването преминава по-леко, ако си се заразил с по-малко вируси. Тежкото състояние идва, когато сте били при много хора и е имало повече заразени сред тях. Тогава болестта протича по-тежко", заяви той.

Световни организации предупреждават за нови взривове и пикове в много европейски страни. Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, смята експертът.
 

„Много се заговори за ръкавиците – те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев.

„Културният човек си мие ръцете 20-на пъти дневно. Не бива да се пипат лицето, носа, устата и очите, ако ръцете не са ви чисти”, поясни той.
 

По думите му хората не внимават, когато става дума за грипа и другите респираторни инфекции: „На ръцете, вирусът умира за 10-15 минути, ако ръката ви е достатъчно мокра, потна и топла. Не трябва да се разчита на това, а е хубаво да се ползват дезинфектанти”, заяви той.

"Европейското бюро предупреждава Източноевропейските страни. Все още има заплаха от второ епидемично разпространение и пик на заболяването", заяви експертът.