Пикът на епидемията от коронавирус у нас ще бъде по Великден и след него. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия членът на Националния оперативен щаб и шеф на Института по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. 

"Не бях много удовлетворен, когато вчера минах с автомобила през София. Много хора бяха по улиците, видимо не да си купят храна и лекарство. В момента трябва да виждаме по улиците хора, които си купуват най-необходимото", изрази мнение специалистът.

Ген. Мутафчийски с тревожно пророчество за Великден и коронавируса

"Очакваме да се увеличи броят на случаите. Притеснен съм от многото случаи от една област - Благоевград, много болни има там", каза проф. Кантарджиев. 

Членът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 предупреди, че всеки човек, влизайки в болницата, линейката или спешен център, трябва да си мисли, че е потенциално е заразен с коронавирус. 

Проф. Кантарджиев разясни и повече относно горещата тема с носенето на маски: 

"Когато се увеличава риска да се заразиш, трябва да носиш маска. Явяват се разни колеги, които твърдят, че маските не пазят. Най-малко пазят маските, които са от плат и човек сам си ги шие.

По-добри са хирургическите маски, а най-добре е маската с филтър. Цял Китай носи ли маски 2 месеца? В момента там има ли епидемично разпространение, няма", категоричен бе експертът. 

Както БЛИЦ информира, към момента 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България. Напълно излекуваните са 11.

Малко след това се появи информация за осма жертва, покосена от коронавируса у нас, а шефът на ВМА ген. Мутафчийски направи тревожен коментар.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!