Някои колеги не могат да ме разберат, но е голямо удоволствие да видиш как в материалите от хората от старческите домове почти няма зараза. От 160 изследвани души само двама са положителни, изпратени от РЗИ Шумен, каза Кантарждиев. 

Сводка: Троен скок на заразените с К-19 и още 4 починали у нас към 8 часа на 2 юни БЛИЦ TV


Някои твърдят, че в България случаите са малко защото нямаме възрастно население. Искам да ви уверя, че нито аз нито колегите от щаба се забавляваме с епидемията, защото я приемаме сериозно. 

Малкото случаи в страната се дължат на това, че народът разбра мерките, спазва ги, слушаше истината за епидемията и не се подаде на манипулации, подчерта Кантарджиев.

Кантарджиев развенча една заблуда относно твърдението, че в Швеция има много болни, а у нас няма, защото там няма възрастно население. 

"Броят на възрастните хора не се определя само от продължителността на живота. Той се определя от съотношението млади - възрастни. 

Например в европейските държави над 80 година възраст са 5,1% от населението. В нашата страна това съотношение е 4.8% от населението. Разликата от 0.3% не може да обясни разликата в броя на заболелите смъртността и новите случаи, както обясняват някои забавляващи се с пандемията медици по телевизионните ефири", каза Кантарджиев, визирайки доц. Атанас Мангъров. "Разликата се дължи на навременните мерки, взети от нашата държава", категоричен бе специалистът.

"Виждате, че не възрастта и продължителността на живота играе роля в епидемията, а взимането на мерки. Ние от щаба никога не сме се забавлявали с тази инфекция, за нас това е сериозно, защото умират хора", каза още проф. Кантарджиев.

Той отчете, че навременните мерки в Дания са довели до 30 нови случаи за деня, а в Швеция са 272, като причината за разликата в случаите не е това, че едната страна е индустриализирана, а другата е по-селскостопански насочена. 

Случаите в света са 6 362 000. 103 000 са заразените за вчерашния ден, а починалите 3017. САЩ е най-засегнатата държава с над 20 000 заразени за 24 часа. 

В Турция има намаляване на случаите - 827 са вчера. 141 са новите случаи в Румъния. Новозарзените в Сърбия са 18, а в Гърция - само 1. В Северна Македония има 89 нови случая за вчерашния ден.