Не бива да се плашат хората, нещата малко се преекспонират. 5 пъти по-тежко се прекарва коронавирусът от обикновения грип.  

Това заяви в телевизионни интервю проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести. Той подчерта, че затваряне няма да има. 

"Вирусът не е толкова опасен. Всички подозираме конспирации, аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма. Този вирус си е живял по прилепите. Те имат система за защита от инфекции, тези вируси не ги убиват и с поколения се предават, но като тръгне между хората прави проблеми. COVID-19 се прекарва 5 пъти по-тежко от грип, но заради мерките е много по-малко разпространен", обясни експертът.

"Трябва да се пазят трите групи хора - възрастните, хората с хронични заболявания и имунодефицитните. Мерките зависят от всеки областен щаб", коментира още проф. Кантарджиев. 

Засега нагласата на министъра на здравеопазването е мерките да се определят по места. За разлика от грипа тази инфекция в различни области се развива в различно време, обясни той. 

„Какво трябва да се направи – всеки областен щаб по тези данни на Националния център трябва да вземе дадени мерки според специфичността и броя на заболелите в областта. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните хора, хората с хронични болести и тези с имунодефицит. Няма да затваряме нищо“, добави той.

Проф. Кантарджиев даде пример с училищата, където по думите му няма нищо страшно, тъй като са направени добри мерки. 

Специалистът призова да се спазват мерките и хората да носят маски.

"Маските и дистанцията могат да намаляват и контролират епидемията. Всички са "за" маските, освен тези, които не разбират", категоричен е лекарят.

"Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Много правилно е решението личните лекари да издават направления за тестове за коронавирус.

Личните лекари особено специалистите в извънболничната помощ - пулмолозите, инфекционистите и личните лекари, могат да издават направления за PCR. Най-важното, което може да спаси системата и да имаме сравнително точна диагноза и обхващане на хората, са бързите тестове, които общопрактикуващият лекар може да използва, както и да се използват в училищата“, посочи професорът.

„Министърът каза, че Лекарският съюз трябва да даде правилата за работата на личните лекари - как да се обхващат хората и как да се взима материалът за тестовете. Трябва човекът, който ще се тества, да отговаря на определени критерии и да се разбере дали е бил в контакт с хора. Критериите са температурата и общото състояние, но за тези неща трябва да ги даде лекарската гилдия.

Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Те не са така сигурни като PCR теста, но са един сигурен критерий, а струват 20 лв.“, каза още Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и графика, на която се виждат по-тежко засегнатите области. Те са в оранжев цвят. Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести отбеляза, че няма области в червено.