Положението е сериозно и се очаква да стане още по-сериозно по примера на другите европейски страни. COVID-19 e респираторен вирус. При заразяване с него много малка част от хората няма да бъдат заразени.

Това заяви зам.-директорът на ИЗПБ в София вирусологът и зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Около нас все повече ще излъчва този вирус и шансът да се разболеем е по-висок. Важно е да пазим себе си и близките си", прогнозира тя.

"Нормално е през лятото, когато е по-топло, вирусът да се разпространява по-трудно. Ако през лятото един човек заразяваше един човек, сега заразява двама или трима", обясни тя.

"Не е лесно за здравната система. Хората са изморени и на предела на силите си. Затова трябва да им помогнем като спазваме мерките. Това е минималното, което можем, да направим, за да намалим възможността да се заразим.

Нито е толкова смъртоносен вирусът, нито е толкова лек, за да не му обръщаме внимание. Все повече около нас ще има хора, които са го преболедували. Инфекцията е много по-тежка от грип. Сигурно е, че ни чака увеличаване на случаите", смята проф. Ива Христова.

"По въпроса с мерките е много трудно да се намери баланса да не се блокира държавата, а и хората да се запазят. В България разпространението на заразата е доста по-малко, отколкото в други европейски страни, което показва, че ако мерките се спазват това ще е достатъчно", посочи тя.
Според нея ще е много трудно да спреш един респираторен вирус.

"Към момента балансът е със спазването на мерките. Много адекватно се работи по откриването на лечение за този вирус. За тези осем мсеца се направи много, защото учените по цял свят се съюзиха. Имаме антивирусни препарати, лечение с антитела, имаме средства, с които да се подтисне прекаления имунен отговор, има сериозни разработки на ваксина и т.н.", каза ище проф. Христова.