Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проф. Кожухарова обясни до какво ще доведе охлабване на мерките и алармира за огромен проблем!

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-kozhukharova-obyasni-do-kakvo-shche-dovede-okhlabvane-na-merkite-i-alarmira-za-ogromen-problem_news794230.html Blitz.bg

Не бива да забравяме, че вероятно ще следва и друга вълна на епидемията и трябва да имаме готовност, каза епидемиоложката

София, България 18 Ян. 2021, 20:35 4396 прочита 2 коментара
Не бива да забравяме, че вероятно ще следва и друга вълна на епидемията и трябва да имаме готовност, каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя подчерта, че в момента има спад и това е добре:

"От една страна това е резултат на естествения ход на епидемичния процес, който е в комбинация с противоепидемичните мерки", обясни проф. Кожухарова и изказа мнение, че в момента могат да бъдат разхлабени ограничителните мерки, което не означава, че след известно време няма да има нужда отново да се вземат мерки - при следваща пандемична вълна: "Всички да имат наум, че пандемията не е приключила", добави тя.

По думите на епидемиолога ваксинацията в страна върви по график, но изрази безпокойство за времето, когато ще бъдат получени много по-големи количества ваксини и ще бъдат имунизирани възрастните хора и хората с хронични заболявания:

"В този период се предполага да бъдат ваксинирани около 2 млн. души. Не съм наясно как ще бъде организирана тази имунизация, за да стане ефективна и бързо. Поемането на цялата задача от общопрактикуващите лекари ми се струва много тежка за тях и неефективна в крайна сметка. Мисля, че би трябвало да се направят специални много големи имунизационни центрове, в които да бъдат ваксинирани много хора едновременно".

Проф. Кожухарова постави въпрос защо не се издава документ на хората, които са преболедували Covid-19, а само на имунизираните. Според нея липсват валидни медицински причини за изискване за имунизационен паспорт или за ваксинация срещу Covid-19.

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам