Ваксиниран съм срещу Ковид 19, решението ми отне няколко секунди. От нашия екип само двама отказаха имунизация.

Това коментира проф. Доброслав Кюркчиев в телевизионно интервю. 

Според мен има две групи причини хората да се отказват от ваксината. Първата е по-рационална и е свързана с това, че медикаментът не е достатъчно проучен, че не е минало достатъчно време за тестиране. Това е така безспорно, но в екстремни ситуации се взимат екстремни мерки.


Така че първата причина е недоверие във ваксините. Втората причина е свързана с подозрение, че ваксината има някакви други функици, свързани предимно със странични действия - заболеваемост или форма на контрол, посочи той.

 Не съм в ролята на човек, който трябва да агитира към ваксиниране. Това е лично решение. Медицинската обосновка за имунизацията е свързана с това да си върнем живота обратно, защото покрай тази епидемия другите болести останаха на заден план, а те ще се появят и то по начин, по който не сме си представяли, за да си платим за това втренчване в Ковид, коментира професорът. 

Информираното съгласие за тази ваксина е нужно, тъй като фирмите производителки са притиснати да ги направят в съкратени срокове и си оставят вратичка, за да не ги съдят, посочи той.

Смятам, че поне 7-8 месеца след преболедуване на Ковид няма никакъв смисъл да се ваксинираме, но ако го направим, нищо кой знае какво няма да се случи, коментира професорът. 

Трудно е да се каже кой имунитет е по-добър и дълготраен - дали след преболедуване или от имунизацията с ваксина. Но според мен изкуствено създадения имунитет е по-добър, допълни той.