Не е реалистично в специализирани болници да се разкриват COVID отделения, още повече до 10 % от леглата. Това заяви за БНР директорът на Първа АГ болница в София д-р Гергана Коларова.

Припомняме, съгласно заповедта на здравния министър всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост трябва да разкрият отделения за пациенти с коронавирус с поне 10% от общия брой легла, с които разполагат. При тези с по-малко пациенти процентът е 5.

Д-р Коларова обясни, че в болницата се подготвят част от легла по предписание от Столичната РЗИ за родилки или бременни, които са неусложнени. 10 % обаче било твърде нереалистично.

Тя посочи, че са представили своето становище на здравните власти, но все още не са получили отговор и чакат допълнително разпореждане по въпроса.

"Ние не отказваме раждане, и двата вида - и нормално, и секцио, още повече че второ се препоръчва, за да се скъси контактът на бебето с майката, но нещата се усложняват, ако майката, която е положителна за коронавирус, трябва да остане по-дълго време в отделението. Защото тя може да не е в лошо състояние в началото, но впоследствие да се влоши", обясни д-р Коларова.

По тази причина според нея трябва да се обособи друго място, където да се настаняват тези жени, за да получават адекватни за това заболяване грижи. Тя изтъкна, че в АГ болницата нямат нито пулмолог, нито инфекционист.

По нейни думи Първа АГ болница може да отдели само три легла за родилки и бременни с К-19. Причината е, че болницата е строена по такъв начин, че е невъзможно разделяне на потоците.