Мисля, че тепърва ще ни олекне от ограничителните мерки и всички ще усетят, че има ефект от тях. Това заяви в „Карай направо“ шефът на „Пирогов“ и член на Националния оперативен щаб проф. Асен Балтов.

„Не мисля, че сме закъснели с мерките, самата процедура изисква време. Трябваше да се отчетата минусите и какви ще са компенсациите. Това, за което искахме и настоявахме, се случи. В края на краищата това, което предложихме, беше прието“, добави Балтов.

„Здравната система има нужда от глътка въздух и да се види, че когато се спазват мерките, това веднага дава добро отражение и намалява броя на заразените“, каза той.

„Ако гледаме чисто ретроспективно от месец март до септември - строгите мерки, които през март месец бяха взети и спасиха много човешки животи, доведоха до повлияване на психическото здраве на много хора“, заяви Балтов.

„Мерките се разхлабиха, имахме прекрасно лято, нормално е да не ни се иска да се върнат ограниченията и да ни се спести това, но явно не може“, каза шефът на „Пирогов“.

Това не е локдаун. Ако видите какво се случва във Франция, ще видите, че ние пак сме с доста по-леки мерки от това, което се случва в Европа. Всички минават през някакви ограничения. Очакваме намаляване на новозаразените в следващите 10 дни, а тези, които боледуват тежко или губят живота си, в рамките на 3 седмици“, добави той.
 
„Тенденцията и трендът беше много различен в октомври и ноември. През октомври хората смятаха, че коронавирусът е конспирация, но в началото на ноември, тези хора намаляха на 20%“, смята Балтов.

Според него ще продължаваме да живеем по същия начин, докато не дойде ваксината, а именно спазването на трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Той проговори и по горещата тема, а именно, че от "Пирогов" предлагат по 3000 лв. заплата на санитар в болницата си:

„Търсим санитари, защото в момента имаме недостиг. Повечето се заразяват и излизат от работна обстановка поне за месец. Имаме специални критерии, които сме обявили – да не са над 65 или под 18 години, да са изкарали К-19 и да имат антитела и да могат да карат 15 дежурства в рамките на месец. Откакто това е обявено, има 5-6 човека, които отговарят на тези критерии и могат да работят“, каза той.

На въпрос кой е прав Мангъров без маска или Щабът с мерките той отвърна:

Няма какво да коментираме кой е прав и кой не. В момента, в който намалеят случаите, хората ще разберат, че това, което сме предложили, не е било напразно. Нашата идея е да спасяваме човешки животи, а не да ги губим“, подчерта Балтов.

Според него е важно всички да се ваксинираме и той възнамерява да го стори.

„Надявам се да се разясни как и коя ваксина какъв тип е и какво позволява да бъде направено“, каза Балтов.

„Няма да се учудя, ако ЕС въведе паспорти за ваксинация срещу К-19 и ако човек няма, да не може да влезе в дадена страна. Накрая ситуацията може да стане, че ваксината е доброволна, но ако не я направиш, да не можеш да пътуваш“, опасява се шефът на „Пирогов“.