За жалост най-рано след 10 дни ще се видят какви са резултатите на великото преселение на софиянци. Дано повечето поне да са решили да си останат за по-дълго по вилите си, защото ако се върнат след седмица, рискът се увеличава многократно.
 

Това заяви в предаването "Офанзива" по "Канал 3" шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Не мисля, че хората си дават сметка какво е коронавируса. Много хора мислят, че това е световна конспирация., На тях ще им кажа - елате в "Пирогов", за да ви покажа какво значи въпросната конспирация. Това е факт и моля всички да спазват правилата и да си стоят вкъщи. Нека ограничим пораженията.

За Пирогов статистиката ни е тежка. Минали са около 100 пациенти с коронавирус. Сега на лечение са 40. Изписани са около 40, а са починали 22-а", заяви Балтов.

"Имаме тежки 8 пациенти", поясни Балтов, добавяйки, че са на апаратна вентилация.

"Двама са под 60 години от тях, а другите са над 60 години и с придружаващи заболявания", призна той.

"Най-податливи на COVID-19 са хората със сърдечно-съдови заболявания, хора с онкозаболявания, които са в ремисия и хора, които имат диабет. Това са трите най-сериозни придружаващи страдания", заяви Балтов.

По думите му има много малки деца, които са заразени, но поне карат заболяването леко. Балтов добави, че това не е прост грип.

"Хората идват при нас със сини устни, когато не им стига въздухът. Те имат дихателна недостатъчност вече, а това затормозява сърдечната дейност. Всички тъкани страдат от липсата на кислород. Всичко се уврежда. Помощ трябва да се търси тоста по рано", смята Балтов. 

"Може да се получат и мозъчни увреждания заради COVID-19. Увреждат се микросъдовете - стават микротромбози. Те могат да са в бъбреците, мозъка, черния дроб - навсякъде. Имат афинитет към белите дробове в 90%, но има и други 10", каза той.

"Имаме 5 заразени колеги - двама лекари, три сестри и един санитар може би е болен. Четирима от тях са в болницата", каза шефът на "Пирогов".

"Има страх и в персонала, но това е нещо човешко. Все повече колеги обаче вече претръпват и осъзнават, че личните предпазни средства и хигиената намаляват риска от зараза до минимум", каза той.

По думите му в болницата към момента има 120 респиратора. 

На въпрос кога ще е пикът на заразата Балтов отговори, че 40 души, колкото има сега, не значи, че сме в него. "Една бройка около 100 души дневно, ще говори, че наближаваме пика. Дано обаче повечето да не се налага да са на апаратно дишане. Мисля, че това, което правим като мерки, е много хубаво", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!