Направихме прочуване. От всички, изследвани за антитела в "Пирогов", над 90 души имат антитела. Това е таргетната група, после колегите ще преценят кой от тях може да е дарител. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в МС.

Запитан дали скоро ще е изградена електронната информационна система за данни относно К-19, той заяви: "И ние с голямо нетърпение я чакаме, понеже засега данните, които се събират, са на ръчен режим. Има непрекъснат контакт на координаторите ни, местните РЗИ-та, директори на болници и лаборатории, за да може да уточняваме данните. Иначе вие получавате много екзактна информация".

Ген. Мутафчийски се завърна и огласи нови заразени с К-19, има и добра новина за жертвите БЛИЦ TV

"Съвсем скоро ще има изработени електронни подписи, за да може да се вкарва информация от лаборатории, болници и т.н. С постъпване на данни от съответна лаборатория например, данните там ще се променят непрекъснато. Това ще доведе и до отпадането на наши някои дейности", добави той. 

На въпрос дали след поетапно възстановяване на дейности, може ли хората, нуждаещи се от трансплантация, да се надяват на такава, шефът на ВМА отговори: "Изработват се протоколите. Една от пречките да не се правят е че нямаше достатъчно добре изградени сигурни протоколи в условията на епидемията. Сега те вече са изградени и дейността се възобновява".

"В последната заповед на министъра е упоменато. На практика не се е извършвала такава дейност, понеже няма подходящ донор, но иначе вече няма пречка", добави той.

Ген. Мутафчийски коментира и растящата заболеваемост у нас. "Има покачване на заболеваемостта. Никой не го е отричал, макар че има хора, твърдящи, че въобще няма коронавирус в България. Все още системата може да се справи с нарастващата заболеваемост".

"Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите. Да носят маски в магазините и всички указани места - транспорт и всички затворени помещения, упоменати в заповедта на министъра. Санкциите там са упоменати. Редовно се наблюдава нарушаване на изискванията, но би трябвало контролните органи да си свършат работата".ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!