Според редица специалисти, епидемията в Италия е бушувала дълго преди обявеното начало, но това или не са го разбирали, или са го скрили.

На 1 април 2020 година в Италия имаше 110 574 потвърдени случаи на COVID-19 и 13 155 починали, пише hotpoint-news.com.

Отчасти това е свързано с факта, че коронавирусът е бил стъпил в  Италия значително по-рано, отколко се счита, и в резултат на това, той успял «добре да поработи», докато се усетят да му обявят война.

Официално първият пациент с коронавирус се появи в Италия едва на 20 февруари — в град Кодоньо в Ломбардия, когато епидемията вече отдавна бушуваше в Китай.

И само за месец броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Италия нарасна до почти 50 хиляди, повече от 4000 пациенти починаха.

В Италия руски лекари видяха странни смъртни случаи от COVID-19

Тези чудовищни данни шокираха италианците и целия свят, хората започнаха да се чудят защо коронавирусът така „обича” италианците, превръщайки красивата им страна в „чумава” за туристите от цял свят за години наред?

И италианските учени дадоха отговор на този въпрос: към момента на първата диагноза коронавирусът отдавна е бил инкогнито в повечето градове на Ломбардия. Без да е бил диагностициран, той се е появил там «много по-рано от 20 февруари».

Според професора по биология Енрико Бучи от университета във Филаделфия, коронавирусът е бил донесен в Италия не по-късно от средата на декември, тъй като до края на февруари италианците са били лекувани от пневмония, която бушувала в Ломбардия от декември 2019 г. (която властите не съобщавали, за да не изплашат туристите). 

При пациентите били открити антитела срещу новия коронавирус. Това се случило преди Световната здравна организация (СЗО) да даде име на новия коронавирус.

По такъв начин, констатира ББС, към момента, в който италианската епидемия ударила като гръм от ясно небе официално, всъщност тя вече се се разраствала незабележимо в продължение на повече от два месеца.

И това е при най-добрия случай: заразата вероятно се е появила в Италия дори по-рано, отколкото в Китай.

Както съобщи по Националното обществено радио на САЩ директорът на Института за фармакологични изследвания «Марио Негри» Джузепе Ремузи, няколко месеца преди инфекцията да избухне в Китай, в северна Италия вече е циркулирала «странна пневмония».