Британски изследователи са разработили "инструмент за идентифициране на риска" - формула, която предсказва шансовете за оцеляване на пациенти с COVID-19, съобщава "Мирър". Според екипа на Университета в Единбург, животът може да бъде спасен чрез индивидуализиране на терапията въз основа на профила на пациента.

"Инструментът за оценка на риска" разделя хоспитализираните пациенти на четири отделни групи според степента на риска, вариращи от „нисък“ до „много висок“. В най-ниската категория един на всеки сто е изложен на риск да умре. В средната - всеки десети. "Висок риск" е смъртта на 31 пациенти от сто, "много висок" - 62 пациенти от сто.

„Като лекари, ние искаме да идентифицираме групите пациенти, изложени на най-голям риск от смърт от COVID-19“, казал а ръководителят на изследването Юън Харисън, професор в Университета в Единбург. - Ако успеем да направим това на прага на болницата, лечението може да бъде по-добре планирано. Този лесен за използване инструмент ще помогне на лекарите да вземат решения за осигуряване на оптимална грижа за пациента."

Формулата е получена от данни от приблизително 35 000 пациенти, приети в 260 болници в Англия, Уелс и Шотландия между февруари и май. Всички участници отговаряли на критериите за една от четирите групи. Това е най-голямото изследване на COVID-19 в света.

Факторите, които определят показателя на смъртността на човек, риска от смърт, включват: възраст, пол, брой съществуващи по-рано състояния и заболявания, честота на дишане и резултатите от два кръвни теста.

Според думите на учените, подобна категоризация отваря „нови пътища“. Например домашното лечение е по-подходящо за хора с нисък риск. От друга страна, хората с висок или много висок риск трябва да бъдат лекувани с по-мощна терапия: използване на антивирусни лекарства и ранно приемане в интензивното отделение.

Превод и редакция: БЛИЦ