"Някак си си повярвахме, че всичко вече е минало. Изследване показва, че в България над 1 млн. хора мислят, че няма такова заболяване въобще. Това показва, че сме подценили ситуацията".

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънредния брифинг в Министерство на здравеопазването.

Доц. д-р Ангел Кунчев от своя страна заяви, че на столичната "Витошка" има персонал в известни заведения, който не носи маски. 

Ананиев на своя страна добави: "Ще има контрол и ще е много жесток. Ако има повторно нарушение, ще се затварят заведения. Не говорим само за заведенията! Всички хранителни магазини и такива с разпродажба на стоки, храни, молове и т.н... Персоналът задължително трябва да е с маска.

Ананиев огласи кои мерки срещу К-19 се завръщат ВИДЕО

Запитан за културните мероприятия, здравният министър каза: "Припомняме, че културни и развлекателни мероприятия, както и танцови прояви може да се организират при заетост от 50% на закрито и открито, разбира се, при спазване на дистанция 1.5 м, носене на маски и т.н.".

Доц. д-р Кунчев заяви: "Има области, в които почти няма случаи за последните дни - Видин, Монтана, Враца, Хасково... Няма как да сравнявате Кюстендил с Монтана".

Ананиев отвърна: "Ето затова ни беше необходим разговор с областните управители, тъй като е много по-специфично при всяка една област".

Запитан има ли болници в критично състояние по отношение на болни и легла, здравният министър каза: "Макар да има увеличение в броя на носителите на заразата, болниците ни са готови да поемат по-голямо натоварване, недай си Боже".