Попълнете търсена ключова дума или фраза

Здравният министър с извънредни новини, единствено България...

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/zdravniyat-ministr-s-izvnredni-novini-edinstveno-blgariya_news784977.html Blitz.bg

По думите на проф. Костадин Ангелов само ние сме се отказали от нея, но правителството е размислило

София, България 02 Дек. 2020, 17:14 24280 прочита 5 коментара

България е единствената държава, която се е отказала от "Янсен", но правителството реши да предприемем действия за осигуряване на доставки от ваксината.


Това сподели министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседанието на Комисията по здравеопазване във връзка с ваксините.

Ако се извърши препродажба на която и да е трета държава, участващата държава, която препродава дози има задължение да възстанови на комисията авансовото плащане за доза, каза още Ангелов.

,,След изтичане на крайния срок за изричен отказ от участието с производителя на лекарства от фармацевтичната компания "Янсен" в ЕК е получена информация, че само България се е отказала.

Предвид описаната общоевропейска визия за осигурявана на равен достъп до ваксини на гражданите на ЕС, на свое заседание правителството одобри протоколно решение за предприемане на действия от наша страна за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от фармацевтичната компания "Янсен".

Правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава-членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена", коментира още Ангелов.

Той уточни, че споразуменията предвиждат участващите държави да дарят и да препродадат количества ваксини на други държави и публични институции със съгласието на изпълнителя.

5 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам