Семейство в живота и тандем на сцената, Здравко и Катя от дует “Ритон” толкова са се вплели в един организъм с две души, че е трудно да говориш само за единия. Все пак поводът за тези редове е мъжката половина на прекрасната двойка. И не за друго, а защото на 20 януари Здравко ще отбележи своята 68-а годишнина. Не очаквайте обаче, че Катя ще отсъства напълно от разговора ни.

С пожелание още дълги години да празнува рождения си ден, ще припомня, че около 50-годишния си юбилей Здравко доста се беше уплашил. Претърпял тежък инцидент и вече бил подготвен да посрещне края, тъй кaтo peдицa нeгoви близки и poднини cи oтишли имeннo нa тaзи възpacт. Лoшaтa пoличбa нa фaмилиятa зaпoчнaлa oт cмъpттa нa дядo мy, кoйтo нaпycнaл тoзи cвят нa 50-гoдишнa възpacт. Въпреки това обаче тя, за щастие, е изгубила силата си и
Здравко продължава да радва почитателите си, редом до прекрасната си половинка Катя

Оказва се, че майката на певеца - Hoнкa, cъщo e пoчинaлa нa 50 г. Oт дeтe Здpaвкo живeeл caмo c нея и ce чyвcтвaл пoлycиpaк. Бaщa мy ги изocтaвил, кoгaтo момчето било eдвa нa 7. Eдин дeн пpocтo cи тpъгнaл oт тяx и ги ocтaвил дa ce oпpaвят caми. По това време родителят му бил офицер в поделението в Момчилград. Години наред Здравко не поддържал никаква връзка с него. Едва след като излиза от казармата, подновява отношенията си с баща си

Обяснимо е, че самият изпълнител не обича да се връща назад в миналото. Един от най-болезнените му спомени е другата голяма драма в живота му - загубата на неговата майка. Тя си отива едва на 50 години. Имeннo oт нея Здравко нacлeдил тaлaнтa cи. Пopaди тaзи пpичинa yдapът oт зaгyбaтa й бил мнoгo тeжък зa нeгo. Той вce пaк e дoвoлeн oт тoвa, чe майка му ycпялa дa гo види нa гoлямaтa cцeнa.

Веднага след като постъпва в Консерваторията, Здравко среща любимата си Катя

Оказва се обаче, че никак не е лесно да свали сексапилната още тогава красавица. Още по-трудно било да получи одобрението на нейните родители. Майката на Ритонката дълго време е убедена, че момчето от Момчилград изобщо не е подходящо за дъщеря й. И двамата й родители са полковници в МВР. Те искат по-добро бъдеще за дъщеря си, според собствените им разбирания.

Любопитно е обаче с какво Здравко е привлякъл вниманието на бъдещата си съпруга. Ето и нейното признание:

- Спомням си, че беше във фоайето на Консерваторията заедно с целия курс, ние бяхме 30 души. Забелязах го, защото много се смееше, на всичко се смееше. Първо станахме приятели, а после се влюбих в него. При нас личният и професионалният живот са слети. Това е хубаво и въобще не се оплаквам. Държи ни в кондиция от години.
За да бъде пълна картината, оставяме и Здравко да добави:

- Тя, между другото, беше първа в списъка с приетите по успех. Много обичаше да закъснява. Започват занятията по солфеж, изведнъж се отваря вратата, влизат 2 големи, хубави гърди и 5 минути след тях... Катето. Общо взето, влиза едно суперско гадже и всички ахват. 2-3 месеца след началото на учебната година станахме гаджета. Аз бях на 22 г., а тя едва на 17 и половина.

В няколкото разговора, които съм имала с тях, винаги ми е било любопитно какво е онова, което прави брака им толкова успешен и дългогодишен. С типичното си чувство за хумор той подхваща:

- Понякога има моменти, в които си казвам: Тя така ме обиди и от утре - край. Нали разводите са на емоционална основа. Истината обаче е, че това, което правим и което сме направили, не мога да си представя да го правя с някой друг

Явно при тях важи правилото, че противоположностите се привличат. Дори когато става дума за нещо толкова просто и ежедневно като трапезата.

- Със Здравко имаме коренно различни вкусове, признава Катя. - Той е по-капризен и обикновено готвя това, което той обича. Харесва типичната национална кухня с много сосове и подправки, така наречените манджи. Аз предпочитам по-европейска кухня - меса, пържено, печено, пица, спагети... Но мога да ям всичко, дори и нещата, които той обича, а аз не. (Смее се.)

Здравко: Общото е, че се стремим да се храним с по-здравословни храни. От най-употребяваните зеленчуци до месата, да купуваме колкото се може по-чисти като качество продукти, доколкото позволява нашият пазар. Не сме по диетите, единственото, което правим двамата, е да се опитваме в определени периоди да прочистим организма си на принципа на разделното хранене. 

Какво още не знаем за Здравко? 

Той е открит човек и съвсем искрено си признава:

- Принципно аз съм справедлив човек, но и много бързо се паля, кибритлия съм, както се казва. Понякога мога да изрека дузина не чак дотам хубави неща, защото бързо се афектирам, но само след два часа започва да ми тежи и горчиво съжалявам, като упреквам за избухването единствено себе си. Откровено казано, след подобни моменти имам нощи, в които виновно се въртя в леглото, без да ме хваща сън, мислейки за случилото се. Направо се плаша от себе си, че мога да изрека толкова лоши неща и си позволявам да бъда такъв. И честно казано, ако съм бил несправедлив, ми се връща на секундата, ако незаслужено съм обидил някого.

Не обичам да правя компромиси на всяка цена. Когато е свързано с професията ни, с Катя сме безкомпромисни и винаги отстояваме това, което искаме и единодушно сме решили да правим. В личен план обаче съвместният ни живот е изграден от взаимни компромиси. Вярвам, че именно те трябва да са в приоритетите на широко скроените хора. И като съм тръгнал да откровенича, ще ти призная, че именно това е и една от основните причини да сме заедно вече толкова много години.

Така или иначе, повече от 4 десетилетия двамата са заедно у дома и на сцената. Преди близо 44 години, още студенти, двамата получават разрешение от декана на Консерваторията да се явят на държавния изпит като дует. Изпяват песента на Йорданка Христова и Боян Иванов “Пръстенът на ръката” и стават единствените в историята на Музикалната академия, предприели подобна стъпка. Следват десетки незабравими хитове на дует “Ритон”, които всеки от нас може да запее - “Джалма”, “Болка от любов”, “Някога, но не сега”, “Чакаме ви с любов” или пък по-новите “Безумна любов”, “Празник”, “За последен път ти повтарям” и др. Албуми, бели, жълти и ванилови плочи, които доста от нас притежават, а други биха искали да имат. Прекрасният им дует през цялото това време радва своята публика с музика, създадена с талант, естетически вкус и любов. 

Двама души, които извън музиката си “живеят спокойно, разумно и просто”

- Имали сме случаи, когато двамата с Катя не си говорим, споделя Здравко. - Скарали сме се за нещо. Но излизайки на сцената, това се забравя. И излъчваме само любов. Наистина така се получава. Научихме се да живеем на мига. Не се връщаме назад, каквото и да е било там. 

И вместо пожелание към читателите питам рожденика дали след толкова успехи в живота и на сцената са им останали още несбъднати мечти?

- Винаги може и още. (Смее се.) Затова не спираме да правим нови песни. А като личности мисля, че можем да дадем от себе си още много неща, във всички области, в които се простират нашите познания - професионални и лични. 

Щрихи към портрета

Роден е през 1953 г. в Момчилград. Възпитаник на Естрадния отдел в Музикалната академия - завършва през 1977 г. Оттам се оформят като дует и като двойка с Катя. В началото дуетът им съществува под името “Студио 2”. През 1978 г. двамата работят в Полша и участват в международната концертна програма “Мелодия друзей” в Русия. Песента “Огън и дим” печели Голямата награда “Златният Орфей” през 1997 г. Същата година песента “Пиратски кораб” получава I награда на “Бургас и морето”. Често са канени от приятелите си Алла Пугачова и Филип Киркоров в Русия, където се радват на голяма популярност. През 1998 г. получават специалната награда от Съюза на музикалните дейци на “Златният Орфей” за песента “С приятели е по-добре”. През 2001 г. “Ритон” са избрани за Дует на годината в класацията на “Мело ТВ Мания”. През 2005 г. участват в юбилея на композитора Кирил Икономов и изпяват най-новата му песен “Дайте шанс”, а в края на 2017 г. отпразнуват своя 40-годишен юбилей на сцената с голям концерт в зала 1 на НДК.

Валентина ИВАНОВА