Евгения Калканджиева-Манова, известна и като Жени Калканджиева, до момента е най-успешната носителка на титлата “Мис България”, след като на 20-годишна възраст става шеста по красота в света по време на церемонията “Мис Свят” в южноафриканския курорт Сън Сити. По време на кариерата си тя е дефилирала за едни от най-известните модни брандове, включително за “Фере” (Ferre). Калканджиева е шеф на една от най-големите модни агенции в България. Била е и телевизионна водеща, участвала е в телевизионни риалити като “Къртицата”, “ВИП Брадър”, “Мис Пепеляшка” и др.
Разбира се, темата на разговора ни с една от най-хубавите българки е красотата, но и привилегиите и щетите, които тя носи в живота. 

- Жени, съгласна ли си с чужденците, които казват, че българката е една от най-красивите жени на света?
- С риск да предизвикам някого, знаеш ли какво мисля? Чужденците го казват, защото българката е сред най-лесно достъпните жени в целия свят. Както има красиви италианки, французойки, германки, така има и красиви българки. Според мен рускините са най-красивите, само че те са със страхотно самочувствие, знаят си цената, а ние се даваме прекалено лесно. Много красиви са и жените от бившите съветски републики - казахстанки, узбекистанки, украинки. И сред сръбкините има страхотни красавици. Пътувала съм много и съм виждала различни момичета, особено модели. И смятам, че във всяка една нация има много красиви жени. Може би моето око е професионално. Аз не търся перфектни форми и бюстове, а различното. Това е важно в модния бранш.

- По-лесно  ли й е на красивата жена в живота?
- Някой ще каже пълна глупост, ако твърди обратното. Всички познаваме жени, които са глупави или мързеливи, безхарактерни или истерични. И все пак, ако имаш някое от тези качества, които изброих, и си красива, въпреки това ще ти е по-лесно, отколкото ако на всичкото отгоре и не си особено привлекателна. И все пак не става само с красота!- Как би опровергала мнението, че хубавиците не са чак толкова умни?
- Познавам много несимпатични жени, които са и също толкова глупави. Мнението е такова просто защото красавиците са по-малко и е нормално да има ревност и завист. Да се родиш хубав, пропорционален, привлекателен е нещо като божи дар, нещо като да можеш да пееш като Азис или Софи Маринова, да умееш да играеш тенис като Григор Димитров. Нормално е не всички да харесват и обичат този, който е първи в нещо. 

- За какво не си дават сметка момичетата, които се стремят към модния подиум? 
- Първо, не си дават сметка, че да си модел, не означава задължително да си тъп. Може би това е най-големият проблем, че повечето си мислят, че щом са модели, трябва да спрат да се усъвършенстват. Казват си - ставам модел, ставам известна и всичко е ОК. Това съвсем не е така. Защото моделската работа си е работа като всяка друга, със своите ангажименти, ставане сутрин, 8 часа работен ден и т. н. 

- Напоследък доста млади девойки като че ли предпочитат да живеят по лесния начин - като метреси на богати мъже. Така ли е, или греша?
- Абсолютно си права. Колкото и да говорим, че българинът е работлив и находчив, това изобщо не е вярно. Българинът е мързелив и иска, ако може, с далавера и измама да изкара пари

А ако е хубава жена, да ги получи от някой. И се чувства страхотно щастлива, че е успяла да намери мъж, който да й купи кола, няма значение дали ще е на лизинг или платена на момента. Просто хората в България искат да получават всичко наготово. Младите жени в България напоследък са агресивни. Аз съм уплашена. Навремето имаше мъже, които ни ухажваха, които ни сваляха, ние се дърпахме, излизахме по 10 пъти, след 20-ата целувка по бузата им позволявахме да ни хванат за ръката... В момента мъжете са станали суперпасивни и плахи, може би защото жените са много нападателни, безкомпромисни, безпрецедентни. Те са готови първата вечер да си легнат с някой, стига да знаят, че е за пари. Аз съм мъжко момиче, но не мога да свалям мъжа, той е хищникът, той е ловецът, той мен трябва да ме сваля. Няма нищо по-хубаво от това да бъдеш харесвана, да бъдеш сваляна, да бъдеш преследвана. Докато напоследък се оказа, че наистина доста жени са вулгарни, а мъжете са се превърнали в женчовци.

(Бел. а.: След като това интервю беше вече взето, Жени коментира в медиите скандалната целувка на Кубрат Пулев с американската репортерка Джени Суши: “Ако мен Кубрат Пулев така ме целуне и не ми е приятно, най-малкото ще го ударя с микрофона по главата. Ако не ми е приятно! Това е една чисто първична човешка реакция. Докато тя е толкова усмихната и лъчезарна, толкова е “притеснена и изложена”, че след това взела и отишла на партито”.) - Не ти ли се струва, че младите момичета сякаш много бързат да пораснат?
- Бързат, но и по-възрастните също стават смешни, като се опитват да се правят на по-млади. Докато са много малки, девойките искат да бъдат големи. А то е ясно, личи им на колко години са от начина, по който говорят, по който се държат, по речника, който използват. После, като станат на 40, жените започват да се правят на много млади и яки, а около тях пърхат момиченца и разликата пак се забелязва. Младото си е младо - хубаво е, свежо е, интересно е, защото е глупаво. (Смее се.) 

Който се опитва да се прави от млад на възрастен и обратното, винаги изглежда смешен в очите на хората

- А кой според теб е подвластен на суетата повече - жената или мъжът?
- Е, жената винаги е по-суетна. Мъжете са станали суетни напоследък, но не чак толкова. Те могат да се огледат, докато се бръснат, а ние не можем да излезем, без да сме си сложили молива, сенките, червилото, да видим някоя пъпка, обувката, глезенчето... (Смее се.) Каквото и да се говори, жената е по-суетна. 

- Живеем в доста трудно време, българката успява ли да е в крак с модата?
- Българката с пари има претенциите да се сравнява с европейките. Жената, която няма финансови възможности и се чуди как да върже двата края, да отгледа и изхрани децата си, надали си купува скъпи списания. А и не си губи времето, обикаляйки по магазините всеки ден. Да не говорим, че едва ли може да си позволи дрехи от 500-600 лева, които бих казала, са средно ниво. Нито пък да пазарува в чужбина. Така че, ако говорим за световната мода, българката с пари следи тенденциите и какво ще излезе през следващия сезон, носи скъпи часовници, нови модели... Знаеш, че модата е свързана с възможностите на човек. Разбира се, има и такива с възможности, които не го правят, защото просто не умеят. 

- А тези, които нямат достатъчно, успяват ли въпреки всичко да са стилно облечени?
- Направило ми е впечатление, че те дори са по-комбинативни. Много от тях умеят с по-малко средства да съчетаят подходящи една към друга дрехи. Според мен напоследък българката реално е отворила очи за модата. 

- За теб самата доколко е важна марковата дреха?
- Да ти кажа, въпреки че от години съм в модата, за мен това никога не е било от значение. Въпрос на характер е. Най-важното и най-ценното за мен е коя съм сред обществото, доколко ме уважават хората, какъв умствен потенциал имам, какво постигам и какво ново научавам. Има хора, които тези неща не ги вълнуват, а само с каква нова дреха ще се облекат. Те определено не са моята среда, с която искам да се виждам. Аз може да разбирам много от мода, да препоръчвам много неща, но за мен тя не е най-важното. 

- И на края на този женски разговор какво ще пожелаеш най-вече на нашите читателки?
- Да бъдат позитивни, да мислят най-вече за здравето си, да не се занимават с неволите и тревогите на другите хора, защото животът си е техен и си е в техните ръце. 

Валентина ИВАНОВА
/вестник "Над 55"/