Закрито заседание на Народното събрание (НС). Камерите на журналистите се изключват.

Пет жени, абсолютно беззащитни, са седнали на последния ред от "Величие". Мъже, големи възрастни мъже от партия "Възраждане" станаха и отидоха до тях.

Грозна провокация, агресия, седнаха на много малко разстояние и ги гледаха в очите. Златан Златанов беше един от тях, който седна при тези дами от "Величие" - това разказа в предаването "Денят започва" по БНТ Явор Божанков от ПП-ДБ по повод това как се е стигнало до вчерашната опасна ситуация в парламента. 

"Ние не сме се сбили. Аз бях нападнат от депутат от "Възраждане".

Избутахме се в мн. ч. някак си не ми харесва. Бях бутан от депутат от "Възраждане".

Няма да се оставя и няма да позволя на никого да упражнява насилие в сградата на Народното събрание. Мисля, че това е разбираемо.

В същия ден в зала се водеше един дебат за "Исторически парк". Това е нещо като "Дисниленд" за копейки, бих казал. Партия "Възраждане" се опитва да удари своя опонент, който им влизам гласове от партия "Величие", така той коментира спречкването между него и депутата от "Възраждане" Коста Стоянов", заяви Божанков. 

Секретна информация изобличи шашмите на Ивелин Михайлов, загази сериозно БЛИЦ Live

"Това няма нищо общо с възпитанието на децата. Нито със сексуално образование в училищата.

Това е закон на партия "Възраждане". Той има своя руски аналог, но не това е важно. Това е некадърно, ужасно, глупаво написан текст. Всъщност той дефинира какво е "романтична връзка" и казва нетрадиционна сексуална ориентация, според българската правна традиция. Като никой не казва какво е това.

В различни периоди от историята ни е имало българска правна традиция, която забранява отношенията между мъж и жена, когато те не са в брак. Когато авторите на този законопроект от партия "Възраждане" са търсили някакъв текст, те са отворили "Уикипедия".

Това не е шега. Казвам го най-сериозно. Намерихме съответния текст там. Копирали са го, променили са 1 дума и той тотално е загубил смисъл. Това е грешка, която трябва да се поправи", така Божанков коментира приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Те въвеждат забрана на "Пропагандата, популяризирането или подстрекаването" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "определянето на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища и детски градини. 

"Когато казахме на тези хора, че законът, с извинение е глупаво написан на простия човек като му кажеш че е прост той не става по-умен. Той налита на бой, става агресивен. Това стана и в зала", каза още депутатът от ПП-ДБ.

"Никога не съм чувал подобна теза, че той е бил в някакви разговори", така Божанков отговори на въпрос бил ли е президентът Румен Радев или негови представители в разговори покрай евентуалното сваляне на Рая Назарян.