6 дни преди срока на Радев: Ясни са министрите в новия служебен кабинет СПИСЪК

Разбира се, с възможности за козметични промени, но не и в най-важните министерства

Шест дни остават на посочената от президента Румен Радев за следващ служебен министър-председател Горица Кожарева-Грънчарова да избере министри за служебен кабинет. Той ще бъде дежавю (почти) на сегашното правителство на Димитър Главчев, съобщава “Труд news”.

Единственият на 99% сигурен, че няма да продължи да изпълнява длъжността си министър, е началникът на МВР Калин Стоянов.

Самият той взе участие в протест на полицаи “против политическата намеса в МВР”, провел се пред парламента, помещаващ се в бившия Партиен дом.

Стоянов благодари на излезлите да го подкрепят служители на реда и съзря, че зад натиска за отстраняването му стоят политици, които с “ала-бала” искат да си “върнат 300 000 изгубени гласа”, визира ППДБ той.

Грънчарова-Кожарева, която трябва да представи на президента Румен Радев състава на правителството си до 19 август, е провела разговори със сегашните министри от кабинета “Главчев”, но и с други експерти. По всяка вероятност съставът в крайна сметка обаче остава същият, изключвайки Калин Стоянов.

Разбира се, с възможности за козметични промени, но не и в най-важните министерства.

Основното питане на бъдещия премиер Грънчарова-Кожарева, която ще бъде втората жена на тази длъжност в историята на България, към сегашните министри е било дали биха останали на поста си. Но все пак с уговорката, че последната дума има тя.

С тръгването на Главчев се овакантява и постът на министър на външните работи. Той ще бъде зает от Иван Кондов, сегашен заместник министър в МВнР, който бе на тази си длъжност и по времето на служебните кабинети на президента Радев.

Той е дипломат от кариерата, бивш посланик на Република България в Кралство Испания, както и бивш шеф на дирекция “Протокол” в президентската институция в периода 2012-2016 година по времето на Росен Плевнелиев.

Вече е почти сигурно оставането и на финансовия министър Людмила Петкова.

Мотивите са запазването на стабилност във ведомството с оглед на това, че новото Народно събрание, което ще се конституира около началото на ноември, започва работа в края на текущата фискална година и ще се занимава на първо място с държавния бюджет за следващата 2025 година, който е основен приоритет, поне според заявките на основните политически сили.

Петкова е експерт с дългогодишен опит във финансовата и данъчната сфера, като 15 години е работила и в Националната агенция за приходите (НАП).

По всяка вероятност длъжността си ще продължи да изпълнява и военният министър Атанас Запрянов, както и колегата му шеф на транспортното ведомство Георги Гвоздейков. До голяма степен това се отнася и до останалите министри.

“Промени, разбира се, не са изключени, но няма да се нарушава работата на основните министерства със смяна на ръководителите им”, сподели нашият източник, запознат с преговорния процес, воден от бъдещия премиер Грънчарова-Кожарева.

Служебен кабинет на Димитър Главчев:

Министър-председател – Димитър Главчев

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов 

Министър на външните работи - Стефан Димитров 

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев 

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков