Проблемът с водата в Перник не е само с канализацията. Проблемът започва по цялата система. Още от водопотока, който идва от язовир „Студена“. Той действително е едно уникално съоръжение, но явно не е довършен.

От това, което разбирам, през годините винаги се е разчитало на Витоша да паднат два метра сняг. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Следващият проблем е пречиствателната станция. Тя не е довършена и проектирана както трябва.

Следва да тръгнем и надолу по системата“, допълни той.

„Отговорност ще бъде търсена. Няма как държавата да получи адекватна информация при положение, че местното ВиК няма адекватна информация за случващото се в града. Три дни вече те не ни дават схеми на тръбите“, категоричен бе министърът, който вчера бе с премиера Бойко Борисов на инспекция в града.

„Правим безумни неща. Копаем дупки по шест метра, за да намерим тръбите, които през годините са заривани, че и дори с боклуци. Пожарната изпомпва водата, за около половин час тя отново е пълна с вода, трябва да изкараме работника от там... Сложно е“, поясни още Караниколов.

МВР с извънредни подробности за случилото се в завод „Стомана“

Той коментира и случващото се в завода „Стомана“: „От днес решихме, че пускаме чисто нов клон 2, който няма да преминава през територията на „Стомана“. 

Истината е, че най-инфарктната ситуация е Перник е инфраструктурата – ВиК и канализацията. Трябва да се намери генерално решение на целия воден процес в региона иначе не правим нищо. Не можем да овладеем Перник. Положението е изключително тежко. Лично аз съм много притеснен“, призна Караниколов.

Министърът заяви, че няма доказателства, че от завода, или откъдето и да било другаде, е имало кражба на вода.

„Ще проверим всичко. Иначе тези легенди, истини или неистини, ще останат. Това се говори в града, че и в София дори, от 1960 година“, поясни още Караниколов.

„Вчера служители на ВиК-Перник ми показаха край язовир „Студена“ един кран, който бе в нищото. Оказа се, че с около 12 движения ти спираш водата на цял Перник. От преди четири дни са сложили камера там. Но да попитам: „Какво правеше този кран там 60 години?“. Всеки имаше достъп до него“, разгневи се Емил Караниколов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!