Няма пречки Николай Димитров да е кмет на Несебър и арестуваните общински съветници да си изпълняват задълженията, ако бъде променена мярката им за неотклонение. Това каза пред bTV адвокатът на градоначалника Петър Атанасов.

Резултатът от изборите е красноречив, не може да купиш 65% от гласовете, подчерта той.

Акциите няколко дни преди изборите мобилизираха жителите на Несебър. Въпреки че не искат да говорят за това дали харесват или не досегашното управление, хората отидоха да изборните секции. 

1000 гласа повече е спечелил Николай Димитров в сравнение с 2015 г. Общо 8081 души са гласували за него, или около 60%. Кандидатът на ГЕРБ пък е получил 36% или 4888 гласоподаватели са предпочели Атанас Терзиев. 

Четиримата кандидати за общински съветници с обвинение за търговия с гласове също са получили силна подкрепа. 

Единствено арестуваният кандидат за кмет на Свети Влас не успя да се прибори за поста.

Въпреки, че подкрепиха арестуваният кандидат за кмет, управлявал Несебър три мандата, местните отказват да коментират резултатите от вота. 

„Несебър е малко парче от „баницата“, но със златна паричка в него. Тук се разпределя финансов ресурс от 60-70 млн. лева на годината“, обясни началникът на отдел „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев.

„Ще изчакаме и ще се разбере дали ще има нови избори или стария кмет ще е нов градоначалник. Бяха го отстранили и заради „Дюни гейт“, но пак остана кмет“, каза пък хотелиерът и общински съветник Венелин Ташев.

Специализираният апелативен съд ще реши в четвъртък дали да се върне арестуваният кмет в кабинета си в общината. 

На този етап няма искане от прокуратурата Николай Димитров да бъде отстранен заради обвинението за купуване на гласове.