Емоциите изригнаха след тези записи, но истината е, че те се преразказват неправилно. Разбира се в тях има моменти, които трябва да се коментират, но трябва да се успокоят емоциите. Това заяви номинираният за премиер акад. Николай Денков от ПП-ДБ по bTV.

"Както виждате, всичко беше много емоционално, много напрегнато, и моят призив към зрителите и слушателите е да бъдат малко по-толерантни.

Действително, една от темите беше, че  трябва да се направят промени в службите, но тя беше интерпретирана по превратен начин. В тези случаи се говори набързо, смисълът е ръководителите на тези служби е да имат достъп до секретна информация.

Ако предлагате такъв човек, той трябва да има достъп до секретна информация в НАТО и службите на партньорските държави, това е изискване, за да може човек да си свърши работата", посочи Денков.

По неговите думи, с дългото управление на служебните правителства на практика президента утвърждава ръководителите на тези служби, а идеята е - това да се промени.

"Не обсъждаме вариант да се смени ротацията и Мария Габриел да е първи премиер

В следващите месеци предстоят важни промени, това което предстои в Плана за възстановяване и устойчивост засягат доста интереси. Трябва да има гаранция, че те ще се случат по начина, по който са замислени.

Има смисъл да продължи разговорът в посока смяна на политическите лица в проектокабинета. Размразяването трябва да започне от точката до която сме стигнали. Този разговор трябва да продължи като преговори", обясни той.

Според него правителство трябва да има, като и от ГЕРБ има хора на тази позиция. Има и партия "Възраждане", която напира за избори, така че трябва "да сме много внимателни".

Ако се направи изцяло "експертен" кабинет, има опасност, да не се знае кой ще носи политическата отговорност. Дори да бъдат експерти - трябва да е ясно кой носи отговорност за техните действия, изтъкна кандидатът за премиер от ПП.

"Имах сериозен разговор с Радостин Василев, когато му казах, че той няма да е спортен министър. Още тогава той реагира доста остро. Съжалявам за това, което стана, в момента това което прави ми изглежда в резултат на лична амбиция.

Да, в тези записи има неща, които могат да се критикуват, но хората трябва да си дадат сметка, че това е много емоционална среща с тежко решение, а мотивите са благородни", допълни той.

"Нека да видим как ще започнат разговорите следващите дни, въпросът е кой ще надделее. Дали някои идеи на Делян Добрев или това, което обсъждаме с Мария Габриел", завърши Денков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук