Месец след като пое поста министър-председател акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Той призова гражданите да бъдат активни и да поставят проблемите си. Въпросите ще могат да бъдат задавани по време на живото излъчване на страницата на правителството във Фейсбук. Също така, такива бяха публикувани предварително в коментарите под анонса за живата връзка.

Събраните въпроси до момента са над 100. 

Средата е трудно, но министрите буквално за дни си разбраха задачите и започнаха да се взимат решения. Всичките са компетентни, всички са в темата. Трябва да работим като екип, защото много задачи изискват общи решения, започна Денков. 

Кога ще се увеличи МРЗ? 

Нормално е от 1 януари 2024 година да има увеличение, каза Денков. 

Парите за образование

Парите за образование са увеличени тази година около 1 милиард лева спрямо миналата година. За тази година те ще бъдат 7.5 милиарда. Всеки би искал да има повече средства за образование, но е важно да знаем за какво ще ги използваме. Миналата година не бяха използвани около 200 милиона, защото нямаше програми. 

Заплатите на учителите се увеличават, за да мотивираме учителите, защото без тях няма образование. Но са необходими и реформи на учебните програми и всичко останало, каза още Денков. 

Парите на полицаите 

Нормално е всяка една от общностите да търси по-голямо възнаграждение. Тази година е предвидено увеличение според възможностите на бюджета на две други мета, където има ниски заплати - където не е имало увеличение миналата година и в общинските администрации, с 15%. Очаквам преговори през идните месеци, з да видим как да балансираме всичките системи.  От протести няма нужда, те имат своите представители, трябва да разговарят с техните министри. Стоенето пред прозорците не е начина, каза Денков.  

Данъчните облекчения за децата

Данъчните облекчения за децата бяха увеличени през изминалите години. Допълнително беше вкарано и авансово използване, за да има средства още в хода на годината. Такива не се предвиждат преговори в това отношение през идните месеци, каза Денков. 

Денков се обяви против връщането на прогресивното данъчно облагане. Целият фокус е насочен към това как да се изсветли сивата икономика, там има голям потенциал, добави той. 

Противоречията с ГЕРБ за областните управители

Все още изчакваме колегите от ГЕРБ. Има някакви спорове, но в един момент те ще трябва да бъдат назначени. Забавихме се малко. Забавянето е защото консенсусът трябва да се постигне преди всичко сред нароните представители, защото те представляват регионите. Някак си този приоритет остана малко назад. 

Заместник-министрите почти навсякъде са назначени. Там където все още не са, просто не са предложени качествени кадри. 

Борба с корупцията 

За да кажем, че някой е сменен заради корупция, трябва да има доказателства. Много документи бяха представени на прокуратурата, но не последва нищо. Там имаме системен проблем, който не е толкова в правителството, а в правосъдната система. Затова желанието да подобри правосъдната система, то ще повлияе върху живота на всеки един от нас. 

Имаме съществен напред в това НС, който бе отбелязан и в доклада на ЕК. Но трябва да бъдат приети всички закони, до няколко месеца, и в регулаторите да влязат хора, които искат да си свършат работата, както в КЕВР, така и във ВСС. Тяхната работа ще е да се борят с корупцията, а не да слагат дела на трупчетата. 

АЕЦ "Белене"

Още в началото на годината се появи информация, че Украйна е питала за реакторите. Едно от първите неща в МС, които направих, бе да се поинтересувам за това. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса, Оказва се, че има реален интерес, това ще е обект на преговори, които вече са започнали. Днес ще подпишем меморандум за сътрудничество в енергетиката.   

Лукойл

Там има системен проблем. Представителят на държавата не подава обратна връзка. Подготвят се критерии за това как да се проведе конкурс и да се избере нов представител на държавата. До месец ще имаме нов представител, който да бъде по-активен. Подобрихме разговорите с Лукойл. Очакваме план, какво ще е устойчивото развитие след изтичането на дерогацията. Въпросът е как реално да се реализират промените в технологиите с изтичането на дерогацията. Оттам ще се появят и данъците. 

Диверсификация на газ и петрол, ще се премахне ли мораториума върху шистовия газ. 

Ускорихме газовия пренос през Гърция, освободихме се от руския газ чрез танкерите, сега ще има и търгове. Успоредно продължава работата по отварянето на Александруполис, откъдето ще внасяме втечнен газ. Отделно има договор за турските места, от които може да се доставя втечнен газ, имаме договор за доставки от Азербайджан. Ще добавя и разширението на Чирен. 

По отношение на шистовия газ, има сериозни резерви относно екологичните замърсявания. Разговорът трябва да е експертен, обществото все още не е готово за него. 

Излизане на свободния пазар на електроенергия. 

Трябва да направим този преход. С дефиницията на енергийната бедност полагаме основата на таргетираното подпомагане. Тези които ще имат проблеми да си плащат тока те ще бъдат подпомогнати специфично. Успоредно се осъществява въвеждането на нови мощности, примерно от фотоволтаици. Започна работата по новите ядрени реактори. Ще имаме базови мощности. Работим с ЕК по запазването на комплексите Марица. Всичко това ще намали цената на тока. 

Транспорт 

Това, което се разбрахме с бранша, бе да се актуализира методиката за изчисляване на тол таксите. Ще има преговори, очаквам да има решение до месец. 

Хемус , Европа Струма, по тези магистрали в момента се работи. Що се отнася до Черно море, прави се проектиране. Трябва да има отчуждаване, тогава може да започне строителството. Обсъждаме как може да ускорим този проект. Това е топ приоритет. Но не трябва да допускаме практиките с парите, които изчезват. Затова има законодателни промени да се промени обхвата на инхаус процедурите. 

Събрах институциите на среща, разбрахме, кои са най-спепните задачи. Шест институции ще проверяват заедно леките и тежките коли. Разбрахме се в методиките за отпускане на средства за ремонт на пътища, с много висок приоритет да бъдат пътищата с голяма концентрация на произшествия. Направена е карта. Сменен е начина за провеждане на теоретичния изпит на кандидат шофьорите. Така , че листовките да не бъдат "а-б-в", а да виждаме практическата част. 

Обсъждаме въвеждане на градски зони с 30 километра ограничение. Контролът ще се осъществява с камери. 

Чисто ли е Черно море

Морето е чисто, в това няма никакво съмнение. Всеки ден получавам справка, която се прави от румънските, украинските и българските власти. През последните дни има ясна информация, че замърсяванията от Одеския залив вече се разрежат и възможността да дойдат у нас е нищожна. Има агресивна кампания, която цели да провали туристическия сезон. Тези хора искат да навредят на България и Румъния. 

Образование и учебни планове 

Трябва да направим реформи, забавени в години. Най-належаща е реформата в плановете и учебниците. Трябва от помнене на дати да се премине към разсъждения. Това са мащабни промени, те изискват време. С новия министър сме се разбрали да работи активно по тях. Надявам се да успеем през следващите 18 месеца. 

По-ниските резултати на матурите отразяват няколко проблема. Системата е много разнородна. Начина за оценяване не е много добър. Но ако го променим от днес за утре, родители и деца ще се стресират, защото са подготвени за нещо различно. Трето, вдигнахме критериите за оценяване миналата година. 

Научното плагиатство

Предоставихме на всички вузове безплатен софтуер да могат да проверяват за плагиатство. Имаме комисия по академична етика, имаме процедури. Срещу комисията има заведени дела, но не трябва да има никакво отстъпление. Това е огромна язва в блгарската система, която трябва да бъде отстранена. 

Изкуствен интелект 

Следя много внимателно тази тема. Промените там са изключително бързи. Ясно трябва да разберем, че не трябва да пречим на неговото навлизане. Колкото по-бързо навлезе, толкова по-добре, но трябва да има правила. Трябва да напишете, че сте използвали изкуствен интелект и как. Това важи и за дипломни работи, и за курсови работи. 

Здравни теми

Липсващите лекарства за рак и диабет са решени с нови поръчки. Променени са правилата единия инсулин да се заменя с другия. 

България има доста рестриктивна политика по отношение на наркотичните вещества. Това е правилно. Трябва да бъдем внимателни, защото ефектите понякога са много дългосрочни. Знаем за проблемите в САЩ. Там има доста голям процент на смъртни случаи. Приветствам продължаването на рестриктивната политика. Трябва да подсилим борбата с трафика на наркотици. 

Култура 

Културата е приоритет. Бюджетът на министерството на култура бе увеличен, но не успяхме да усвоим тези средства. Оказа се, че няма капацитет. Всичките фондове за култура имат нужда от ясни правила и експерти, които да ги реализират. 

Северна Македония 

За да започнат преговорите за членство в ЕС те трябва да променят конституцията си. Това е труден, болезнен процес за тях, но те трябва да го направят. Освен това, има няколко други залегнали положения, те са свързани със защита на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Стриктно ще следваме тези указания, условия в така наречения европейски компромис. Нио повече не се изисква от тях, въпросът е дали те са готови. 

Готови сме да продължим работата по коридорите, търговията, културата, но без да се реши ключовия проблем, не можем да очакваме сериозни резултати. От наша страна ние сме отворени за всичко позитивно. Но истинския слон в стаята е те да приемат промените в конституцията си. 

Имах разговори с канцлера Шолц и му казах ясно, че се подават грешни сигнали към Северна Македония. Имаме много ясна основа на нашите отношения и това е европейскиият компромис. Всякакъв опит да се излезе от него , ще поречи. 

Визи за дигитални номади 

Направихме крачка в тази посока, променихме някои условия за синята карта, за да облекчим режима за привличане на експерти на високо ниво от други държави. Сроковете при нас все още са по-дълги спрямо други държави, ще работим да се ускорят тези процеси. Но трябва да внимаваме дали става дума за висококвалифицирани кадри, или за масово навлизане на работници от азиатски държави. Този баланс не се постига лесно, трябва да бъде постигнат със спокойни преговори с работодателите и синдикатите. 

Готова ли е България да посреща политически бежанци от Русия

Има си законови основания. Всеки, който иска такова убежище, трябва да следва законовите процедури. 

Украинските бежанци и издръжката им 

Не отглеждаме бежанци. Имаше опити за злоупотреба , но те са пресечени. Финансират се само хора, преминали през бежанските центрове. Говорим за майки с деца, които няма как да се включат веднага в пазара на труда. Много от бежанците също са влезли в българската икономика. В Германия се надпреварват как да приемат още повече бежанци, за да може да ги включат в икономиката. Нека да се опитаме да интегрираме украинските бежанци в нашето общество и икономика 

Заплаха за България от войната в Украйна 

Реална опасност днес няма. Но трябва да работим да няма опасност въобще. Защо подпомагаме Украйна? Причините са две. Първата е защото Украйна е нападната държава. Русия нападна съседна държава. Всички държави по света трябва да се опитат да възстановят първоначалните граници, за да се възстанови системата за сигурност. Защото ако един агресор успее на едно място, други агресори ще се опитат и на друго. 

Втората причина е свързана непосредствено с България. Русия отправиха заплахи, че след Украйна може да последва Молдова, балтийските държави и други по-големи държави, членове на НАТО. Това са заплахи, които трябва да ни притесняват изключително много.  

България бе обявена за вражеска държава без да е направила каквото и да е било в това отношение. 

Руското влияние в България 

Трябва да бъдем по - активни в разказването на истинските истории, които се основават на факти и данни. В социалните мрежи се разпространяват много лъжи и неистини, това се подкрепя от организирани групи. Какви са интересите на България - войната да свърши и да се възстановяват реалните граници. Вместо това, ние чуваме някакви измислени истории, които намират подкрепа на високо ниво. 

Шенген

Първо трябва да си свършим домашната работа. Промените в законите са изключително важни. Част от тях бяха приети. Но трябва да започнем да прилагаме и тези закони. Имаме и горчив опит със специализираните съдилища. Трябва да подберем хора с интегритет, като ВСС, като главен прокурор.

Тези реформи трябва да бъдат изпълнени със съдържание. Когато свършим тази работа, ние ще бъдем много по - убедителни. Спирайки миграцията, ние трябва да отидем в парламента на Австрия и да кажем, че ние сме си свършили работата и те сега трябва да свършат своята. Трябва да ги убедим, че ние сме много по-безопасно място и те имат полза от нас. 

Надявам се да ни приемат до края на годината. 

Конфликта с президента Румен Радев

Никога не съм подклаждал този конфликт. Винаги съм бил човека, който се е опитвал да успокои отношенията. Аз се обадих на президента, казах, че ще идва президента Зеленски. Решете , дали ще се видите с него. Това е начина да се търси диалог. Виждам известно успокояване през последните една-две седмици, надявам се това да продължи. Нямаме нужда от войни между институциите. 

Володимир Зеленски идва на посещение в България

Премиерът Николай Денков потвърди, че визитата на украинският президент ще се състои.

"Това, което е предвидено в програмата, е да има среща между двамата президенти", каза той в отговор на въпроса дали се очаква среща между Румен Радев и Володимир Зеленски. 

План Русия да спечели войната

Не виждам как Русия би спечелила войната. По-важно е как ще завържат преговорите за мир. Но кога ще седнат, какви ще бъдат условията - това зависи от ситуацията на бойното поле. Затова помагаме на Украйна. 

Втора ядрена централа 

Ако се има предвид 7-и и 8-и блок в "Козлодуй", да има такива планове. За нас проектът Белене няма никаква основа. Трябва да стабилизираме нашата система. Трябва да развием всички други технологии без радиоактивно замърсяване и отпадъци. 

Закон за лустрацията 

Това не е точно тема, която ме вълнува лично. Вероятно, трябваше да има такъв закон преди 30 години. Трябва по някакъв начин да затворим тази тема. Не е нормално децата да отговарят за това, какво са правили техните родители, дядовци, прадядовци.  Не е нормално това да бъде вадено във всеки момент, в който се появи качествен кандидат. Трябва да гледаме дали този човек има ясен план, какво ще прави, какъв екип ще има. 

Демография 

Когато говорим за този проблем, трябва да говорим за неговата цялост. ЕК в най-близко време ще излезе с цялостен доклад с препоръки на европейско ниво науката какво е доказала, че работи и не работи за решаване на демографските проблеми. Много е трудно да се намерят истинските решения. Например, не е ясно, дали дългото майчинство в България допринася за решаване на демографските проблеми. Други държави, които нямат нашите демографски проблеми, имат по-кратко майчинство и така жените се връщат по лесно на пазара на труда. 

Концесии в ущърб на България

много е трудно да се преразглеждат договори, които вече са сключени. Трябва да има нормативни основания, за да не падне преразглеждането в съда. Трябва да внимаваме следващите концесии да бъдат с правилна икономическа обосновка. Където е възможно, може да се предоговорят концесиите. 

Референдум за еврото 

Трябва да има референдуми там, където са законово обосновани. В НС има дискусия. Специалистите се изказаха в правна комисия, че този референдум е незаконен, по начина по който е записан, защото има изисквания, заложени към България спрямо ЕС. Нека да се изкажат юристите. Ако референдумът е допустим, разбира се , че трябва да се проведе. 

Дълбоко съм убеден, че българското население, бизнес, ще има големи ползи, когато влезем в еврото. Нашата работа е не само да проведем този референдум, но и да го спечелим.