„Срещата беше между институции. Това е представителство на ПП като мандатоносител и президентската институция .Разговорът беше изключително конструктивен.“

Това заяви след консултациите с президента Румен Радев кандидатът за премиер от ПП акад. Николай Денков.

„Говорихме върху какво трябва да се концентрираме тази година и какви задачи трябва да свършим заедно. Търсенето на мнозинство в НС е най-трудната част от задачата. Това е истинската дискусия, която предстои“, каза той

„Чувствам се удовлетворен от това, че разговорът с президентът беше изцяло съсредоточен върху тези приоритети“, каза той.

 „Срещата не беше протоколна, а много конструктивна и добронамерена. Всички ние имаме история с президента и институцията. Познаваме се с него от 2017-а година, когато бях поканен за министър в предишен служебен кабинет. Има какво да си кажем по същество и срещата беше насочена върху това – какво да се случи в полза на България и хората около нея“, призна Денков на въпрос защо разговорът се е проточил близо два часа.

По думите му основните приоритети са четири и те са формирани така, че да обединяват всички политически сили и гражданите, които представляват.

Той разясни четирите точки, които ПП ще внесе в парламента, за да търси подкрепа и мнозинство.

„Следобед в 14 часа сме поканили всички парламентарно представени политически сили да дойдат на обсъждане на текста на тази декларация. Досега тя е дебатирана само с ДБ, БСП и БВ. Други две дойдоха само, за да кажат по две изречения, но ние все пак сме изпратили покана към тях“, заяви акад. Денков.

„Знам, че целите, които сме поставили и дейностите, които сме поставили за постигането им, са постижими. Като изключим „Възраждане“, които имат тотално други представи как трябва да се развива България, смятам, че ГЕРБ и ДПС ще могат да подкрепят нашите цели“, каза той.

По думите му, ако няма подкрепа около тези дейности и мнозинство около тях, няма смисъл от избор на министри и предлагане на кабинет.

„В момента не обсъждаме изобщо трети мандат. Това, което ни интересува е как бихме могли да реализираме втори мандат“, подчерта кандидатът за премиер.

„Ще е трудно да се работи за коалиционно споразумение, но този документ е много конкретен. Ако се гласува с мнозинство, той има своята най-малко морална, но и политическа сила и всеки, който се отметне от подкрепата си, ще носи отговорност“, каза той.

„Формулата на кабинета ще е със сериозна политическа подкрепа, защото без нея няма как да се реализират тези дейности. Не сме обсъждали с друга сила никакви имена, вътрешно сме си коментирали все пак разни“, призна той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук