Българският евродепутат Александър Йорданов поиска Русия да се извини на България, че я е нападнала през септември 1944 година и е установила комунистически режим.

Той поиска извинение от Москва по време на дебат за "Изопачаването на европейската история и паметта за Втората световна война", провел се в Европейския парламент в Страсбург. Русия дължи извинение не само на Полша и балтийските държави, но и на България, посочи българският евродепутат.

„Категорично трябва да се осъдят опитите на Путин да отрича вината на Съветския съюз за началото, но и за случилото се след края на Втората световна война. Българската трагедия започва в началото на септември 1944 г., когато Съветският съюз ни обявява война. Руснаците и комунистите наричат тази война „освобождение“, но това е лъжа“, заяви българският евродепутат от СДС/ЕНП.

„Съветският съюз налага в България престъпен комунистически режим. Избити са десетки хиляди българи, елитът на нацията. Отворени са концлагери, провежда се незаконен Народен съд. Днешна Русия като приемник на СССР дължи извинение не само на Полша и балтийските държави, но и на България.

Призовавам обединена Европа да не допуска отделни държави да флиртуват с днешния режим в Кремъл. Необходимо е да се противопоставим на руската хибридна война срещу Европа. Надявам се, че няма да има европейски лидери, които тази година на 9 май да бъдат в Москва“, каза още Александър Йорданов.