Насърчаването на върховенството на закона и борбата с корупцията е процес, чрез който, демокрацията, в която и да е страна, може да постигне пълния си потенциал. Това ще са основните приоритети и за България.
 
Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа пред bTV преди да отпътува за САЩ, където ще участва в срещата между президента Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.
 
По думите на Мустафа визитата на Борисов във Вашингтон е изключително важна възможност да се демонстрира силата на двустранните отношения между двете страни, а и тяхното подобряване.
 
„Ние имаме много силно сътрудничество на няколко фронта и това е възможност да погледнем всички тези различни сфери и да видим къде може да направим още повече”, почерта тя.
 
Според нея военният аспект е ключов заради работата на България в модернизацията на въоръжените си сили.
 
За нея това е стратегически момент от гледна точка на регионалната, енергийната сигурност и диверсификацията на източниците.
 
Дипломатът обясни, че ще бъде изпратен и експертен екип от САЩ, който да оцени сигурността на българската ядрена енергетика.
 
Ще се търсят начини за подсилване на търговските и инвестиционните връзки, които засягат важните теми с корупцията и върховенството на закона.
 
„Важен момент в развитието на отношенията между София и Вашингтон ще е желанието на страната ни да се присъедини към програмата за отпадане на визов режим със САЩ“, допълни тя.
 
Мустафа беше категорична, че покупката на изтребителите F-16 Блок 70 не е основен мотив Борисов да бъде поканен в Белия дом. Според нея това е демонстрация на силата на двустранните отношения и е възможност да се прецени къде се намират двете страни в момента.
 
Дипломатът коментира, че връзката между България и САЩ е дългогодишна. Тя препрати към 1999 г., когато по покана на тогавашния президент Петър Стоянов, у нас пристигна Бил Клинтън. Това беше първа визита на действащ американски президент в България.
 
Относно скорошните скандали, свързани с шпионаж в полза на Русия и въвличащи дипломати от София и движение „Русофили”, Мустафа обясни, че САЩ силно подкрепя усилията на България да защити националния си суверенитет. Освен това заяви, че именно тази тема ще бъде обсъждана във Вашингтон.
 
Американският посланик очерта няколко важни и критични точки, върху, които е важно България да се съсредоточи – върховенството на закона и борбата с корупцията
 
„Това е важно дори и за САЩ. Всички държави трябва да бъдат бдителни, когато се фокусират върху върховенството на закона и антикорупцията”, допълни още тя.
 
За нея „Трите С” - свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията” са сред основните приоритети в нейния мандат като посланик.
 
Мустафа отбеляза, че е важно независимите медии да имат възможността да вършат свободно своята работа, именно, за да може, която и да е държава,  да отключи пълния си потенциал.
 
„Обичам България и българския народ. Обожавам българския език и го уча всеки ден. Имам голям респект към българската култура”, сподели дипломатът. За нея познаването на един език е уважение към дадената страна.
 
А любимата ѝ дума от родния език е „благодаря“.