В разгара на предизборната кампания членове на Инициативния комитет на Румен Радев се разграничиха остро от разпространена позиция, която не е била съгласувана с тях. Проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова възразиха “Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и “Промяната продължава”, пише trud.bg

Социалистите реагираха заради разпратената до медиите позиция от името на целия Инициативен комитет, в която се казва, че “гражданството в 21-и век е анахронизъм”.

“Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания”, обявиха обаче проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова.

“Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено от Конституционния съд. В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение”, категорични са социалистите.

Румен Петков, лидер на АБВ: Правовата държава е над всичко и за всички

Конституционният Съд е ясен и категоричен във връзка със случая “Кирил Петков”. Очевидно е, че Петков е извършил престъпление, като е подписал документи с невярно съдържание, с една единствена цел - да се вкопчи във властта, както е обяснил пред канадските власти. Знаел е, че е канадски гражданин от същите подписани документи. Много силно смущава заявлението на президента Радев - би се радвал България да има повече министри като Кирил Петков. Ако критерият е да има повече министри като Кирил Петков, то Централният софийски затвор разполага с богат асортимент потенциални кандидатури за “Дондуков” 1.

Да се надяваме, че в критериите няма да попадне и задължителното притежаване на офшорни фирми. Ако търсеното качество е да се извършва престъпление, не знам дали няма да стигнем дотам, да поканим за министър и Майкъл Капустин - този човек също буди респект с безочието си, като ограби стотици хиляди българи и завлече десетки милиони, които до ден днешен не знаем къде са. Така, че за българският президент и политиците е много важно да убедят българските граждани, че правовата държава е над всичко и за всички. Останалото са двойни стандарти, които отварят вратата към престъпления, като начална стъпка - тази на Кирил Петков. Отвращението трябва да бъде заместено с възмездие.

Борислав Гуцанов, лидер на БСП-Варна: Може ли проект, заченат в лъжа, да има претенции за почтеност?

Пределно ясно е, че г-н Кирил Петков е подписал декларация с невярно съдържание. Ако това стане в армията, какви биха били последствията? Ако някой сега подаде жалби за определени актове, подписани от г-н Петков, най-вероятно те ще паднат в съда. Включително и шумно рекламираната смяна на ръководството на Българската банка за развитие. Не че не трябваше да бъде сменено старото ръководство и не, че банката работеше правилно. Но и след смените - сега, когато има най-голяма нужда тя да подпомага малкия и средния бизнес, от банката не са отпуснати почти никакви кредити. Това не е промяна. Още по-малко пък - към добро.

И, докато от една страна показно се продава един автомобил, който изобщо не е трябвало да бъде купуван, новото ръководство на ББР сключва договор за правни услуги за 100 000 евро, според публикации в медиите, с голяма адвокатска компания. Един от действащите съдружници в тази компания е съдружник и в “Сиела Норма” АД - фирмата, която доставя машините за гласуването... Още един факт, който буди доста въпроси в навечерието на изборите.

Но да се върнем на г-н Петков: Веднъж става министър с декларация с невярно съдържание. Взема решения, които могат да бъдат правово оспорени, от една страна, а от друга - будят сериозни съмнения. И в момента, използвайки популярността си, натрупан, като министър, назначен на база на нарушение на Конституцията, трупа рейтинг и участва в предизборната кампания. Дори и да е законно, питам - морално ли е? Може ли проект заченат в лъжа да има претенции за почтеност?